BEOGRAD DOBIO JOŠ JEDNO TEČNO DRVO Akvarijum sa algama čisti vazduh, ali evo za šta još služi

14:23

23.01.2024

Podeli vest:

Printscreen/Youtube: UNDPSerbia

Beograd je dobio drugo „tečno drvo“ – prečišćivač vazduha, koje je postavljeno na Terazijama.

To je drugi urbani foto-bioreaktor u Srbiji, a kako je rekao rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti i projekte razvoja u Upravi GO Stari grad Bojan Bojić, mikroalge koje se nalaze u „Likvid 3“ menjaju dva drveta stara 10 godina ili 200 kvadrata travnjaka.

– Foto-bioreaktor funkcioniše tako da u akvarijumu od 600 litara vode imamo alge koje vezuju ugljen-dioksid i fotosintezom u direktnom procesu proizvode čist kiseonik – rekao je Bojić.

On podseća da je prvi urbani foto-bioreaktor u Srbiji, pre dve godine postavljen ispred Opštine Stari grad u Makedonskoj ulici u Beogradu.

– Ovo „tečno drvo“, kako ga nazivaju u Institutu za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu, gde je osmišljen, predstavlja novo biotehnološko rešenje za prečišćavanje vazduha i smanjenje emisije ugljen-dioksida u urbanim područjima, gde su koncentracije najveće – rekao je Bojić.

Prema njegovim rečima, projekat je osmišljen tako da bude i multifunkcionalan, projektovan kao klupa, da ima punjače za mobilne telefone, kao i solarnu ploču zahvaljujući kojoj klupa ima rasvetu tokom noći.

(Pančevac/Novosti)

UŽAS U CENTRU BEOGRADA: Prolaznici pronašli mrtvog mladića kod Zelenog venca

POTONUO JOŠ JEDAN SPLAV U BEOGRADU: Most koji ga spaja sa obalom prepolovljen, ronioci na licu mesta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.