DANI SLOVENAČKOG FILMA U PANČEVU: Revija uspešna, selekcija zanimljiva

18:43

09.02.2024

Podeli vest:

Printscreen
Tradicionalna filmska manifestacija „Dani slovenačkog filma” održana je u sklopu obeležavanja tradicionalnog slovenačkog kulturnog praznika Prešernov dan u dvorani Kulturnog centra Pančeva 5. i 6. februara. Selektor ovog filmskog festivala bio je naš poznati reditelj Dragomir Zupanc, koji je u saradnji s Ministarstvom kulture Slovenije, Slovenačkom kinotekom i Društvom Slovenaca „Sava” iz Beograda obezbedio srpske premijere filmova koji su prošle godine u septembru bili prikazani na filmskom festivalu u Portorožu.
Prvog dana je prikazan kratkometražni dokumentarni film Vladimira Šojata o Edvardu Rusjanu, prvom slovenačkom pilotu i pioniru avijacije. Zatim je emitovan dugometražni film „Jahači” reditelja Dominika Manceja, s Nikolom Kojom. Druge večeri je prikazan kratkometražni film „Borbike” rediteljke Nike Jurman, a potom i dugometražni film „Gajin svet 2” reditelja Petra Bratuše, koji je popularan u Sloveniji.
Organizatori ovog programa su bili Kulturni centar i Udruženje Slovenaca „Logarska dolina” iz Pančeva, čiji je predsednik Josip Veber otvorio manifestaciju. Pošto se program završio, Veber, koji je i predstavnik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji, rekao je novinarima da je ovogodišnja revija bila uspešna, selekcija filmova zanimljiva i da su ove godine filmovi bili namenjeni mlađoj publici. Dodao je da će tokom ove godine biti još filmova iz Slovenije i da je planirano da se ova manifestacija ponovo održi sledeće godine u isto vreme, s nadom da će biti sa još više projekcija. Ove godine su „Danima slovenačkog filma” prvi put organizovano prisustvovali učenici društvenog smera pančevačke Gimnazije „Uroš Predić”, koji su na projekciju došli sa svojom profesorkom srpskog jezika i književnosti Ksenijom Beč.
Selektor festivala Dragomir Zupanc izjavio je da je veoma zadovoljan saradnjom s Kulturnim centrom i US „Logarska dolina”. Pohvalio je odličnu organizaciju i sve saradnike koji su omogućili da slovenačke filmove vidi publika u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kovinu, Velikoj Gredi, Vršcu, Smederevu i Pančevu.

(Pančevac)

KULTURNI CENTAR PANČEVA: Projekcije besplatnih filmova za mlade večeras od 18 sati

Pančevo: Danas počinju Dani slovenačkog filma

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.