UMRO ALEKSEJ NAVALJNI Ruski opozicionar preminuo u zatvoru, Kremlj tvrdi da ne zna uzrok

16:52

16.02.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT

Najistaknutiji opozicioni lider Rusije u poslednjoj deceniji, Aleksej Navaljni, umro je u zatvoru u udaljenoj oblasti blizu Arktika, javljaju ruske novinske agencije citirajući državnu zatvorsku službu.

Navaljni je bio najoštriji kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina i služio je zatvorsku kaznu od 19 godina za koju mnogi smatraju da je politički motivisana.

Krajem prošle godine 47-godišnji Navaljni je prebačen u zatvorsku koloniju na Arktiku, jednu od najsurovijih u Rusiji.

Iz zatvorske službe oblasti Jamalo-Nenets je saopšteno da uzrok smrti još nije utvrđen, javila je ruska novinska agencija Tas.

Rečeno je da se Navaljni nije „osećao dobro“ posle šetnje u zatvorskom krugu u petak

„Skoro odmah je izgubio svest“, piše u saopštenju službe.

Odmah je pozvana hitna pomoć, ali pokušaji oživljavanja nisu uspeli, dodaje se u saopštenju.

„Lekari hitne pomoći proglasili su zatvorenika mrtvim. Uzrok smrti se utvrđuje.“

Leonid Solovjev, advokat Navaljnog, rekao je ruskim medijima da još ne želi da komentariše vest,

Leonid Volkov, bliski saradnik Navaljnog, napisao je na društvenoj mreži Iks: „Ruske vlasti objavile su priznanje da su ubile Alekseja Navaljnog u zatvoru.“

„Ne postoji nijedan način da potvrdimo ili dokažemo da to nije tačno.“

Samo nekoliko minuta pošto je objavljena vest o smrti Navaljnog, mnogi svetski lideri oglasili su se da odaju počast najpoznatijem kritičaru Putina u Rusiji.

Francuska je saopštila da je životom platio otpor ruskoj „represiji“, dok je norveški ministar spoljnih poslova rekao da Moskva snosi ogromnu odgovornost za smrt Navaljnog.

Dimitrij Peskov, predstavnik za štampu Vladimira Putina, samo je kratko izjavio da je „predsednik obavešten“ o smrti Navaljnog.

Većina protivnika i kritičara Vladimira Putina je napustila Rusiju, ali se Aleksej Navaljni vratio u januaru 2021, posle višemesečnog lečenja.

U avgustu 2020. bio je otrovan nervnim gasom novičok na kraju putovanja u Sibir,

Njegov tim je uspeo da organizuje let u Nemačku gde je Navljni podvrgnut specijalnom medicinskom lečenju.

Čim se vratio u Moskvu, odmah je pritvoren. Sledećih 37 meseci je proveo u zatvoru.

Navaljni je godinama pokušavao da izazove Vladimira Putina pred glasačima, ali mu je 2018. zabranjeno da učestvuje na predsedničkim izborima.

U martu se u Rusiji održavaju predsednički izbori na kojima Putin neće imati značajnijeg protivnika.

Borisu Nadeždinu, političaru koji se protivi ratu u Ukrajini, nije dozvoljeno da učestvuje na izborima zbog navodnih nepravilnosti u potpisima podrške njegovoj kandidaturi.

Navaljni je uz osmeh odbacivao brige prijatelja za njegovo zdravlje.

Pošto je u decembru prebačen iz zatvora istočno od Moskve i nedeljama nije viđen, sve dok se nije ponovo pojavio na snimku načinjenom u kaznenoj koloniji u arktičkom gradu Karpu.

Navaljni je tada rekao da je odveden na 20-dnevno putovanje po Rusiji, a novinarima koji su pratili preko video linka njegov sudski proces je tvrdio da su uslovi u ovom zatvoru „mnogo bolji“ nego u prethodnom.

Međutim, puno je vremena provodio u samici – Kira Jarmuš, njegova predstavnica za štampu, rekla je prošlog meseca da je proveo više od 280 dana u izolaciji.

Navaljni je, prema presudama, trebalo da provede decenije u zatvoru, posle najnovije kazne izrečene u avgustu 2023. za ekstremizam. Bila je to treća po redu zatvorska kazna i njegove pristalice su optužile Kremlj da želi zauvek da ga ućutka.

„Beskonačan boravak u kaznenoj ustanovi svakako je uticala“ na smrt Navaljnog, rekla je Eva Merkačeva, ruska aktivistkinja za ljudska prava i novinarka.

Navaljni je najmanje 27 puta bio prebacivan u samicu, kaže ona.

U tako ekstremnim uslovima, lekari su znali da je ovakva kazna veoma štetna za ljudski organizma, te po zakonu niko ne sme da provede više od 15 dana u izolaciji, objasniča je Mekačeva.

(Pančevac/BBC)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.