VUKOMANOVIĆ: Dvoje dece obolelo od velikog kašlja na Institutu za majku i dete

16:34

25.02.2024

Podeli vest:

Krvni pritisak
PIxabay

U ovom trenutku grip, respiratorne infekcije, veliki kašalj, male boginje pune pedijatrijske ordinacije.

Zamenik direktora Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović, navodi za RTS da se u toj ustanovi na odeljenju za lečenje plućnih bolesti nalaze dva deteta obolela od velikog kašlja i prema njegovim rečima u dobrom su stanju.

Vladislav Vukomanović navodi da su deca prošla dosta težak period, te da su bila na ventilaciji.

„Trenutno su dva deteta sa velikim kašljem ovde na našem odeljenju za lečenje plućnih bolesti, u dobrom opštem stanju su i prošla su dosta težak period na mehaničkoj ventilaciji, ali sada je to značajno bolje“, navodi Vukomanović.

Ukazuje da je sada zatišje velikog kašlja i izražava nadu da će tako i ostati.

Vakcinacija protiv velikog kašlja je obavezna, počinje u drugom mesecu života, u nekoliko doza i završava se sve pred polazak u školu.

Potvrđen još jedan slučaj malih boginja

Potvrđen je još jedan slučaj malih boginja u našoj zemlji. Obolelo je jednogodišnje dete koje je nevakcinisano i koje je bilo u Rumuniji. Tako se broj obolelih povećao na 17.

U Beogradu, gde je i prijavljena epidemija, oboleleo je 14 osoba, a tri u Vojvodini.

Kada je reč o malim boginjama, Vukanović je rekao da su u protekla dva meseca imali tri bolesnika koja su pregledana u njihovoj pedijatrijskoj prijemnoj ambulanti uzrasta dva, šest i 15 godina.

„Jedna od njih je imala upalu pluća, lečena je na Infektivnoj klinici, druga dva su vraćena kući, preduzete su sve odgovarajuće mere da se zbrine sam bolesnik, ali i njegova okolina“, navodi dr Vukomanović.

Kako sprečiti širenje infekcija

Roditeljima savetuje da se pridržavaju saveta svojih pedijatara iz domova zdravlja, i da se pridržavaju kalendara vakcinacije.

„Savetujem im da vakcinišu svoju decu redovno, da svakako pribegavaju onim opštim merama neširenja zaraznih bolesti, pranje ruku, izbegavanje velike gustine smeštaja itd. To je ono osnovno što će u izvesnoj meri sprečiti širenje ovih infekcija“, poručio je dr Vukomanović.

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.