ČEKA SE REŠENJE: 4 vagona s fosfornom kiselinom iskočila iz šina u Rumi

11:03

26.02.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT

RUMA-  Voz koji prevozi fosfornu kiselinu iskočio je iz šina u železničkoj stanici u Rumi. Vagoni su iskočili 300 metara od železničke stanice. Četiri vagona kompozicije koja je prevozila fosfornu kiselinu iz “ Eliksir” Prahovo za Šabac, iskočila su iz šina, javlja portal ozon.rs.

Kako se vidi na terenu nije došlo do prevrtanja vagona niti do curenja kiseline.

Nezvanično saznajemo da se očekuju stručnjaci iz Beograda koji će proceniti štetu, a očekuje se da će se kiselina pretakati u druge cisterne. Za sada nije dozvoljeno prići mestu iskakanja cisterni iz šina.

Eliksir iz Orahova se još nije oglasio u vezi iskakanja vagona, očekujemo uskoro i odgovor fabrike.

Policija i vatrogasci dežuraju na licu mesta, a nakon uviđaja biće utvrđeni razlozi zbog čega je došlo do iskakanja dela kompozicije iz šina.

Fosforna kiselina se koristi za skidanje rđe, kao veštačko đubrivo i kao sastojak u mnogim proizvodima za čišćenje kuće. Iako, fosforna kiselina nije jaka kiselina, čak i u umerenim koncentracijama rastvori fosforne kiseline iritiraju kožu, dok kontakt s koncentrovanim rastvorima može izazvati teške opekotine kože i trajna oštećenja oka. Isparenja, ukoliko se udisu mogu da dovedu do nagrizanja pluća i simptoma poput astme.

(Pančevac/ozon.rs)

PIO FOND: Februarske penzije prvo samostalcima, evo kada novac stiže ostalim penzionerima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.