POČELA SETVA U JUŽNOM BANATU: U Crepaji seju soju, suncokret i kukuruz

14:53

03.04.2024

Podeli vest:

G.J.

U južnom Banatu ratari su završili setvu šećerne repe i započeli su setvu soje. Kažu da je idealno vreme za ove poljoprivredne radove i da bi bilo dobro da u narednom periodu padne i malo kiše, jer zemljište nema dovoljno zalihe vlage.

Porodica Vesin iz Crepaje na 80 hektara ove godine posejaće soju za koju je neophodno da se zemljište dobro pripremi i da se njiva na vreme počisti od korova. Ovde su odlučili da seju žitnom sejalicom koja baca 150 kilograma semena po hektaru. Jovan Vesin kaže da seju na dubini od 5 centimetara, a razmak između biljki biće 15 centimetara:

– Mi smo do sad pratili datume za setvu, sad moramo drugačije. Pratimo temperaturu zemljišta, a kad ona pređe 10 stepeni, vreme je za setvu ratarskih kultura. Prvo sejemo soju, pa ćemo posle suncokret i kukuruz – kaže Vesin.

Ovde su zadovoljni prošlogodišnjim rodom i očekuju i ove godine iste prinose , a nadaju se da će i otkupna cena biti bolja nego prošle godine:

– Prinosi variraju između 3 i 5 kilograma po hektaru, može biti i manje od 3 tone, ako su vremenski uslovi loši. To sad ne možemo da znamo, ali planiramo cenu od 400 evra po toni, jer to je minimalna realna cena, pa ćemo videti – ističe Crepajčanin.

Šećerna repa se već tradiconalno najviše seje u Crepaji i tako je i ovog proleća. Dragan Jovanov ističe da nije slučajno što su i ovog proleća u opštini Kovačica na 800 hektara posejali slatki koren:

– To je kultura kod koje se zna cena još na jesen. Šećerana nas kreditira sa đubrivom i osnovnim repromaterijalom, a već u decembru znamo cenu za sledeću godinu šećerne repe, pa možemo da kalkulišemo i da se opredelimo koliko ćemo sejati – kaže Jovanov.

Ratari ističu da bi sad dobro došle i manje padavine, ali da neće biti dobro ako temperature budu iznad proseka, jer one utiču na brže nicanje korova. U tom slučaju će biti neophodna nova ulaganja kako bi se zaštitili usevi.

(Pančevac/G.J.)

KONKURS MINISTARSTVA ZA PODSTICAJE U STOČARSTVU: Prijave preko eAgrara

CREPAJA: UŽ „Vidovdan“ uz podršku opštine Kovačica nabavilo mikser za pravljenje crepajačkih rezanaca

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.