CRVENI TEPIH ISPRED PALATE SRBIJA Vučić dočekao Si Đinpinga

10:29

08.05.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT

Kineski predsednik Si Đinping u dvodnevnoj je poseti Beogradu, a danas mu je  priređen svečani doček ispred Palate Srbija, gde će ga ugostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Predsednik Vučić priredio je za predsednika Kine Si Đinpinga svečani doček ispred Palate Srbija, uz 10 počasnih plotuna iz 10 artiljerijskih oruđa, intoniranje himne i smotru počasne garde.

„Ja sam mu rekao da će kao lider i predsednik velike sile svuda u svetu naići na respekt, ali na takvo poštovanje i ljubav nikada neće naići kao u našoj Srbiji“, rekao je Vučić.

Naveo je da se danas piše istorija i da ćemo se za nekoliko godina svi sećati ovog dana i znati da smo na današnji dan pisali budućnost.

„Kao što mi imamo jasne stavove po pitanju kienskog integriteta, da je Tajvan Kina, tako i oni podržavaju tetritoriju Srbije bez ikakve rezerve. U najtežim trenucima bili su uz nas, bili su s nama i pre 25 godina kada je ova zemlja bila rušena i bombardovana, zajedno sa nama su platili visoku cenu, izgubili ljude na današnji dan. Hvala predsedniku Siju jer sve što smo izgradili u Beorgadu izgradili smo zahvaljujući jačoj privredi, podršci za Železeru, rudnik u Boru, privatnim investicijama. I još mnogo toga možemo i moramo zajednički da uradimo, samo je nebo granica“, poručio je Vučić.

„Neka živi čelično prijateljstvo Srbije i NR Kine“, poručio je Vučić.

Kineski predsednik pozdravio okupljene građane

Predsednika Sija ispred Palate „Srbija“ pozdravili su članovi kabineta Miloša Vučevića i guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Svečani doček Si Đinpinga ispred Palate Srbije, okupio se veliki broj građana.

 

Posle ceremonije svečanog dočeka uslediće sastanak dvojice predsednika.

Prema planu posete, biće održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Kine predvođen dvojicom predsednika, a zatim i ceremonija potpisivanja Zajedničke izjave i razmena potpisanih bitaleralnih dokumenata.

Kineski predsednik Si Đinping  i njegova supruga Peng Lijuan doputovali su u sredu oko 21.40 časova u Beograd, a na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa suprugom Tamarom Vučić.

Kineska delegacija broji oko 400 članova. Tokom posete planirano je potpisivanje više od 30 sporazuma iz različitih oblasti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.