DOBITNIK NINOVE NAGRADE U PANČEVU: Stevo Grabovac 20. juna u Gradskoj biblioteci

08:15

19.06.2024

Podeli vest:

Pančevac / Milan Šupica

O svojoj knjizi „Poslije zabave“, za koju je dobio NIN-ovu nagradu za roman godine u 2023, kao i o drugim književnim temama, u četvrtak, 20. juna, od 20 sati, u pančevačkoj Gradskoj biblioteci govoriće Stevo Grabovac. Gost večeri biće i izdavač Boris Maksimović a razgovor će voditi pisac Nemanja Rotar.

Izdavač IMPRIMATUR iz Banjaluke je napisao da je roman „Poslije zabave“ Steva Grabovca rI u ovom romanu čitalac će prepoznati sve ono što Stevu Grabovca čini jedinstvenim regionalnim piscem – jednostavni a veliki lirizam, beskrajno srce, misaona širina da se svaka stvar osvijetli prije no što se osudi, nesposobnost da se čovjek zarobi u malodušnost i uskogrudost ratnih i postratnih narativa. Stevo Grabovac je još jednom uspio izgovoriti sve naše tuge, misaone ćorsokake, ljubavi i usamljenosti, s onakvom iskrenošću i nepretencioznošću, s onakvom lakoćom izraza koju je lakše osjetiti negoli objasniti.I u ovom romanu čitalac će prepoznati sve ono što Stevu Grabovca čini jedinstvenim regionalnim piscem – jednostavni a veliki lirizam, beskrajno srce, misaona širina da se svaka stvar osvijetli prije no što se osudi, nesposobnost da se čovjek zarobi u malodušnost i uskogrudost ratnih i postratnih narativa. Stevo Grabovac je još jednom uspio izgovoriti sve naše tuge, misaone ćorsokake, ljubavi i usamljenosti, s onakvom iskrenošću i nepretencioznošću, s onakvom lakoćom izraza koju je lakše osjetiti negoli objasniti.omanu o ocu, o zločinu, o porodici, o prijateljstvu, o odrastanju, te da je u pitanji „totalni roman“.

„S temom dvojništva, velikom kakva jeste u našoj književnosti, kakvu čitamo kod Danila Kiša uostalom, pisac uokviruje tematski različite segmente koji ovu knjigu čine presjekom jednog života. Tako osvijetljene momentume uokviruje dvojništvo oca i sina, figura prvog pisca i onog koji nasljeđuje – dar, spisateljsku osjetljivost i zaostavštinu, naređenje da se nepravdama suprotstavlja otvorenim srcem i jednom pisaćom mašinom. (…) I u ovom romanu čitalac će prepoznati sve ono što Stevu Grabovca čini jedinstvenim regionalnim piscem – jednostavni a veliki lirizam, beskrajno srce, misaona širina da se svaka stvar osvijetli prije no što se osudi, nesposobnost da se čovjek zarobi u malodušnost i uskogrudost ratnih i postratnih narativa“.

Stevo Grabovac je rođen 1978. godine u Slavonskom Brodu, pošto u Bosanskom Brodu gde je i odrastao nije bilo porodilišta. Studirao je na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci. Zbirku pesama „Stanica nepostojećih vozova“ objavio je 2007, a njegov prvi roman „Mulat albino komarac“ se 2019. odmah našao u užem izboru za NIN-ovu nagradu. Živi i radi u Banjaluci.

(Pančevac / N. S.)

DODELJENA JUBILARNA 70. NINOVA NAGRADA Nagrađen roman Steve Grabovca

U BIBLIOTECI 19. JUNA Predavanje „Crveni Jadran: istorija savezništva jugoslovenskih i italijanskih komunista“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.