BATUT Danas se očekuje vrh toplotnog talasa

Iako je leto zvanično tek počelo danas se očekuje vrh toplotnog talasa, a prema prognozi u nedelju sledi dugo očekivani pad temperature za 5, 6 stepeni.

10:01

22.06.2024

Podeli vest:

pexels-quang-nguyen-vinh

Institut za javno zdravlje „Batut“ izdao je upozorenje o veoma opasnim vremenskim uslovima danas.

Ekstremno visoke temperature su u Bečeju, Beogradu, Loznici, Zrenjaninu, Ćupriji i drugim gradovima. Vrh toplotnog talasa pogodiće čak 12 okruga u Srbiji. Najteže je, ipak, ljudima koji i po ovoj vrelini moraju da rade.

U malinjacima u valjevskom kraju ostaje se po ceo dan kakve god vremenske prilike bile. Malina je dobro rodila i angažovan je veliki broj berača. Uz češće pauze i osveženje visoke temperature se u prirodi ipak nešto lakše podnose.

Ćuprija je već danima najtopliji grad u Srbiji. Meteorolozi to objašnjavaju specifičnim geografskim položajem i spominju jezero toplog vazduha koje se iznad grada formira u letnjim mesecima. Pa ipak slabe su šanse da će biti premašen apsolutni temperaturni maksimum od 44,6 stepeni zabeležen u Ćupriji u julu 2007. Građani za sada dobro podnose vrućinu.

U službi urgentne medicine jagodinske bolnice kažu da je ovih dana bilo nekoliko slučajeva kolabiranja građana na javnim mestima. Na svaku pojavu nesvestice, konfuzije, izrazito tople i suve kože valja potražiti hitnu lekarsku pomoć.

“Pacijenti se obično žale na mučninu, na zujanje u ušima što znači da je došlo do pada pritiska. Pod broj jedan jeste da se uzima dovoljna količina tečnosti, da da se prostorije rashlađuju i naravno da pacijenti ne izlaze kada su visoke temperature”, kaže Dr Vera Korasić, lekar urgentne medicine.


Kraj vode vrelina se lakše podnosi, a pravi izbor je reka Drina, hladna i u sred leta. Svoju oazu mira i tišine tu je pronašla porodica Brkušanin iz takođe vrelog Beograda.

Kruševljani su spojili dve lepe stvari. Rashlađuju se i grupno gledaju fudbal. Iako grad leži na dve reke, većina osveženje traži na bazenima Sportskog centra koji im uz osveženje nudi i mediteranski ambijent.

“Otvoreni bazeni grada Kruševca počeli su sa radom pre nedlju dana. Dnevno imamo u proseku oko 1.500 kupača, vikendom taj broj ide i do 2.500. Radi potpunog užitka na otvorenom bnazenu omogućilči smo svim našim posetocima da prate Evropsko prvenstvo na velikim led ekranima”, navodi Predrag Milenković, direktor Sportskog centra Kruševac.

“Obožavamo da idemo leti ovde na bazene. Ima puno društva i uživamo”, kaže jedna devojčica.

Iako je leto zvanično tek počelo danas se očekuje vrh toplotnog talasa, a prema prognozi u nedelju sledi dugo očekivani pad temperature za 5, 6 stepeni.

(Pančevac)
LJUBIMCI: Iznesite posude sa vodom za napuštene životinje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.