Koliko smo do sada kupili električnih automobila uz pomoć države i kako se podnosi zahtev za 5.000 evra?

22:00

26.06.2024

Podeli vest:

Pixabay

Građani Srbije dobijaće dodatnu pomoć države za kupovinu električnog automobila, najavio je predsednik Srbije. Nova pomoć iznosiće 5.000 evra, a kolika je trenutna zainteresovanost za kupovinu ovih vozila?

„Ministarstvo zaštite životne sredine i u 2024. nastavlja sa merama koje doprinose boljem kvalitetu vazduha. U tom cilju, za 2024. godinu, obezbeđeno je 170 miliona dinara za subvencionisanje kupovine električnih vozila za fizička i pravna lica“, rekli su za Blic iz resornog ministarstva.

Od raspisivanja konkursa do danas, utrošeno je i rezervisano oko 100 miliona dinara po pristiglim zahtevima.

Kako se saznaje, tokom ove godine, do sada je pristiglo ukupno 94 zahteva za subvencionisanje električnih vozila, od čega je odobreno 77 zahteva, za subvencionisanu kupovinu 175 električnih vozila.
„Pravna lica podnela su zahteve za podršku u kupovini 153 vozila, dok su fizička lica podnela zahteve za subvencionisanu kupovinu 22 vozila“, naveli su nam iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Kako se podnosi zahtev za subvenciju za električna vozila?
Podsetimo, pravo na subvenciju mogu da ostvare fizička lica, preduzetnici i pravna lica. Zahtevi se podnose Ministarstvu dok se ne utroše sredstva, a najkasnije zaključno sa 31. oktobrom tekuće godine.

Građani i pravna lica koji žele da ostvare pravo na subvencionisanu kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla, mogu da računaju na podršku od 250 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Za kupovinu električnih motocikala, motocikala sa bočnim sedištem, teških tricikala, lakih i teških četvorocikala, predviđena je podrška u iznosu od 500 evra.

Najveći iznos subvencije dostupan je za električna putnička vozila sa najviše devet mesta za sedenje i električna teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa do 3,5 tone i iznosi 5.000 evra.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je u svom obraćanju govorio o proizvodnji električnih automobila u Kragujevcu i najavio je dodatnu pomoć države za sve one koji se odluče da kupe električni automobil.

(Pančevac)

ELIMINISANA Srbija remizirala sa Danskom i završila učešće na EP

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.