KAČAREVO UGOSTILO SPISATELJICU IZ MAKEDONIJE Održano književno veče Blagojke Filipčeve

21:00

02.07.2024

Podeli vest:

Printscreen /RTV Pančevo
Printscreen /RTV Pančevo

U Kačarevu je održano književno veče na kojem je predstavljeno stvaralaštvo makedonske književnice, Blagojke Filipčeve. Događaj je organizovalo Udruženje pisaca „Dunavski venac“ i Udruženje Makedonaca „Vardar Kačarevo“,  izveštava za  RTV Pančevo Milica Koloski.

Lep književni susret priređen je nedavno u prostorijama Udruženja Makedonaca „Vardar“ u Kačarevu. Tom prilikom Blagojka Filipčeva, književnica iz Skoplja, predstavila je mnogim ljubiteljima književnosti i makedonskog jezika nekoliko naslova iz svoje bogate bibliografije. Pojedina dela prevedena su i na srpski jezik, a prevela ih je sama autorka.

Motivi su različiti, najviše pišem pesme intimnog karaktera, imam ljubavne pesme, rodoljubive, refleksivne cikluse… Različito je, a sve je to više od života. Međutim, ostavljam čitaocima prostora da sami procene da li je u pitanju realnost ili moja mašta, rekla je Filipčeva.

Pesničko gostovanje rezultat je saradnje Udruženja književnika i prosvetnih radnika iz Skoplja i Udruženja pisaca „Dunavski venac“ iz Borče.

Kako je rekao Borivoje Živaljević, predsednik Udruženja pisaca „Dunavski venac“ Borča,  2018. godine su se Udruženje pisaca „Dunavski venac“ i Udruženje književnika i prosvetnih radnika iz Skoplja pobratimili. I zaista smo u bratskim odnosima, gde mi gostujemo u Skoplju kod njih, i oni redovno dolaze kod nas. Blagojka je jedan svestrani umetnik, ne znam da li je bolji poeta ili slikar, pa smo odlučili da napravimo jedno njeno predstavljanje .

Književno veče je ulepšao i nastup Plesnog ansambla „Starogradska Srbija“, koji su posebno za ovu priliku pripremili, između ostalog, i koreografiju uz pesmu „Biljana platno beleše“.

Predsednik Udruženja Vardar, Simo Najdovski, istakao je da njihovo udruženje uvek rado učestvuje u organizaciji događaja koji doprinose povezivanju kultura i naroda i promovisanju makedonske kulture.

-Makedonija, Srbija, pisana reč, kultura, ne bi trebalo da imaju granice, niti imaju granice

Spisateljica i pesnikinja Blagojka Filipčeva predsednica je Udruženja književnika i prosvetnih radnika Makedonije. Pored književnog stvaralaštva, bavi se i slikarstvom.

(RTV Pančevo/Milica Koloski)

Milojkova od Brisela do Moskve viša sila zaustavila u Finskoj!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.