DOBRA PRIPREMA za bezbrižan i zdrav godišnji odmor

10:30

03.07.2024

Podeli vest:

Pixabay
Da vam odmor ostane u lepom sećanju

Stres bilo koje vrste, na poslu ili kod kuće, utiče na naše zdravlje. Umor, razdražljivost, glavobolja i bezvoljnost samo su neki od neželjenih efekata koje stres može da ima na naše telo i psihu. Zato je potrebno otići na odmor bilo gde bar na nekoliko dana. Jer godišnji odmor ne samo da vas održava mladim i zdravim, već vas čine srećnim i produktivnim.

Ima dobrih vesti za sve koji vole da putuju, jer sada su i neke studije pokazale da putovanja donose mnogo koristi našem telu. Vrlo brzo ćete osetiti pozitivne efekte. Osamdeset devet odsto učesnika jedne studije sprovedene u Nemačkoj izjavilo je da su se već drugog dana odmora osećali znatno opuštenije. Takođe, dva američka istraživačka instituta, u saradnji sa Američkim udruženjem za putovanja, tvrde da putovanja mogu da smanje rizik od srčanog udara i depresije. Jer oni koji su opušteni često imaju niži pritisak, bolje spavaju i bolje se nose sa svakodnevnim stresnim situacijama. Pored toga, kako navodi Framingham Heart Study, trajanje putovanja nije najbitnije, već učestalost. Slično spavanju. Zato se preporučuju i učestali kratki odmori tokom vikenda. Oni koji retko uzimaju odmor rizikuju da se češće razbole, pa čak i da skrate svoj životni vek. Takođe, prema studiji Modul univerziteta u Beču, putovanja mogu poboljšati naše mentalno zdravlje. Pokazalo se da rekreacijski turizam igra jednu od bitnih uloga u dostizanju blagostanja celog društva. U stvari, odmor je jednostavno dobar za dušu!

Sve to je dovoljan razlog da se u potpunosti iskoriste dani odmora ove godine. Odmor nije luksuz, nego deo brige o sopstvenom zdravlju.

Ponesite odmor sa sobom

Kupovine, kažu psiholozi, mogu učiniti da se osećamo srećnim. U većini slučajeva, međutim, ova euforija je kratkog veka. Zato je bolje uložiti novac u lep odmor jer, za razliku od odeće i ruževa, lepe uspomene se ne troše tako brzo. A da biste se lepo proveli, potpuna sloboda u organizovanju slobodnih dana je važan preduslov. Jer da li ćemo putovanje pamtiti kao pozitivno ili ne, zavisi od toga da li smo radili stvari u kojima uživamo.

Sećanja za mračne zimske danePixabay

Takođe, spakujte kameru da biste zabeležili najbolje trenutke. Na ovaj način i dalje možete da se sećate svojih avantura kada se vratite kući, a možete se udobno prepustiti sunčanim uspomenama, čak i ako kiša napolju nemilosrdno pada. A dok listate foto-album, možda ćete smisliti novu, uzbudljivu ideju za putovanje za vaš sledeći odmor.

Pripremite se bez stresa

Da bi vam odmor stvarno i doneo odmor od stresa, bitno je i da pripreme budu opuštene. To znači: mislite unapred i ne propustite nešto bitno! Najbolje uz spisak.

Možda zvuči smešno, ali ako putujete u inostranstvo, ne biste bili prvi koji će se naći na aerodromu ili na granici sa isteklim pasošem! Zbog toga najmanje dva meseca pre polaska proverite da li vaš pasoš važi. U zavisnosti od toga koje zemlje posećujete, možda ćete morati da izvadite i vizu. Obezbedite na vreme i međunarodnu vozačku dozvolu. A ono što često zaboravimo jeste da proverimo koje platne kartice važe u mestu gde ćemo odsesti, pa i tokom putovanja, i dokle važe. A kada sakupite sve dokumente, kopirajte ih i kopije ponesite sa sobom ili ih skenirajte ili slikajte mobilnim telefonom i pohranite u „Dropboks”. Ne zaboravite potvrde o vakcinaciji, izuzeću od vakcinacije, osiguranje i sva druga važna dokumenta.

Proverite dokumenta!Pixabay

Nije naodmet preuzeti korisne aplikacije na mobilnom telefonu pre putovanja. Da biste ostali u kontaktu s prijateljima i porodicom, podesite naloge, pa čak i ako ne želite da s njima čavrljate tokom odmora. Jer možda će vam biti potrebni ako vam se nešto dogodi. Nakon toga trebaće vam samo dobar vaj-faj i eventualno slušalice.

Predmeti koje uvek morate da imate u ruci trebalo bi da završe u vašem ručnom prtljagu. Pored novčanika, kreditne kartice, ključeva i najvažnijih dokumenata, ovo uključuje i male elektronske uređaje. Tu treba da budu i lekovi za redovnu terapiju, kao i lekovi protiv bolova ili tablete za putovanja, dezinfekciona sredstva, vlažne maramice. Ako postoji rizik od gubitka prtljaga, ne bi bilo naodmet celu svoju „kućnu apoteku” staviti u ručni prtljag. Tablete ili kapsule ne podležu nikakvim ograničenjima u ručnom prtljagu. Tečne lekove kao što su masti ili rastvori za grgljanje, insulin ili špricevi za trombozu treba transportovati u originalnom pakovanju sa uputstvom za upotrebu. Ako na odmor idete automobilom, trebalo bi da pažljivo proverite komplet prve pomoći pre nego što krenete na put.

Najveći faktor stresa kada je u pitanju putovanje jeste često pogrešno upravljanje vremenom. Zato je najbolje da isplanirate dolazak tako da možete uživati u odmoru i pre nego što stignete, jer i sam put je odmor. Isplanirajte dovoljno vremena i pokušajte da ne žurite. Ako putujete automobilom, informišete se o mogućim gužvama u saobraćaju zbog radova na putu ili špiceva. Osim toga, što ranije, to bolje. Oni koji odlaze u ranim jutarnjim satima obično stignu do odredišta za odmor bez višesatnih čekanja.

Pre i posle odmora osiguranje zdravlja

Na zdravi odmor svakako morate otići zdravi. Prema tome, proverite svoje zdravstveno stanje kod izabranog lekara, posebno ako imate neku hroničnu bolest, a za decu se posavetujte s pedijatrom, posebno ako idete na destinacije gde se uslovi života značajno razlikuju. Kod starijih i hroničnih bolesnika potrebna je provera sposobnosti za putovanje, prevencija bolesti i savet o stalnoj terapiji. Za odmor u inostranstvu takođe se preporučuje lekarsko uverenje u slučaju postojeće bolesti ili za dugotrajne lekove na engleskom ili lokalnom jeziku. Dijabetičari bi morali da zapišu važne reči u vezi s potrebama za dijabetes na lokalnom jeziku. Za carinsku kontrolu, lekove treba čuvati u originalnom pakovanju. Za neke destinacije u svetu postoje i obavezne vakcinacije, o čemu se treba raspitati pre putovanja.

Spisak putne apoteke

– Makaze, pinceta, alkoholne maramice ili alkohol, rukavice, toplomer.
– Zavoj, gaza, flaster, dezinfekciona sredstva za rane, masti za rane i zarastanje, masti za uganuće i otoke.
– Lekovi protiv glavobolje, zubobolje, bola u leđima, temperature.
– Lekovi protiv dijareje, povraćanja i mučnine, gorušice, zatvora, putne bolesti.
– Lekovi protiv kašlja, bola u uhu, upaljenog grla, sprej za nos.
– Sredstva protiv ujeda insekata, preventivna zaštita od insekata.
– Sredstva za zaštitu od sunca, preparati za lečenje opekotina od sunca.

Dijareja, mučnina i povraćanje, opekotine od sunca ili ujed insekata – među najčešćim su uzrocima koji mogu pokvariti dobro raspoloženje na odmoru. Da biste mogli odmah da reagujete, dobro snabdeven komplet prve pomoći treba da bude važan deo svakog putovanja. Šta u njega ide, zavisi od odredišta, tipa i trajanja putovanja, klime, ugostiteljske situacije, higijenskih i medicinskih standarda na licu mesta – nekome ko ide na odmor na plaži potrebni su drugačiji lekovi nego nekome ko je u tropskom području daleko od bilo koje civilizacije. Sadržaj „zdravstvene torbice” zavisi i od toga da li na odmor idu cela porodica, deca, stariji ljudi, hronični bolesnici… Pored toga, treba proveriti da li u blizini postoji dobro snabdevena apoteka.

 

Kućna apoteka neophodna na ptuovanjuPixabay

Ne zaboravite da sa sobom ponesete i svoje dugotrajne lekove u dovoljnim količinama i da proverite rok trajanja i temperaturu na kojoj moraju da se čuvaju. Manje povrede, bolovi u ušima ili povišena temperatura češći su kod dece na odmoru nego kod odraslih. Komplet prve pomoći za trudnice treba da sadrži samo lekove koji se mogu uzimati tokom trudnoće. Nije naodmet da sa sobom ponesete rezervne baterije za uređaje koji rade na baterije (npr. za inhalator, slušni aparat, merač pritiska itd.).

Stomatološki pregled se preporučuje pre dugotrajnog putovanja i velikih ronjenja. Sve plombe i implantati moraju 100% čvrsto da priležu, jer u suprotnom postoji rizik od dentalne barotraume prilikom ronjenja. I koža mora da se pripremi za sunčanje korišćenjem u jednom periodu pre odmora krema koje podstiču stvaranje melanina ili pripremnim sunčanjem u solarijumu. Najbolje je sigurno da ne preterujete s prženjem pod suncem i da to radite najkasnije do 10 ujutru i posle 17 ili 18 sati po podne. Ne treba zaboraviti da i redovno fizičko vežbanje pre putovanja poboljšava aklimatizaciju tela na licu mesta.

A ako vas put vodi u inostranstvo, ne izbegavajte da obezbedite međunarodno zdravstveno osiguranje! Mala je to cena za sve muke i troškove ako se razbolite ili povredite na odmoru.

Izbegavajte nezgode na odmoru

A da bi vam i odmor protekao bezbrižno, nije naodmet uz opuštanje primeniti i neke mere opreza. Vodite računa o sirovoj hrani. Treba je ponekad i izbegavati u zavisnosti od destinacije. Ako niste sigurni, obradite je termički. Naravno, sigurno nećete propustiti paradajz u Grčkoj ili u Crnoj Gori, ali zato ga bar dobro operite. Što se tiče vode, važi pravilo: samo industrijski flaširana sa originalnim zatvaračem pruža zaštitu od infekcija. Kockice leda takođe treba izbegavati.

Ne hodajte bosi po plaži!Pixabay

Čuvajte se i životinja na putovanju. Budite oprezni sa psima i mačkama lutalicama. Bez obzira na to koliko su slatki, mogu čak i preneti bolesti opasne po život. Insekti koji grizu takođe su prenosioci bolesti. Protiv njih zato treba obezbediti adekvatnu zaštitu. Plivanje u dubinama i ronjenje takođe zahtevaju mere predostrožnosti za zaštitu od otrovnih morskih stvorenja. Sandale za kupanje preporučuju se za šetnje plažom: crvi i buve često lutaju po nečistim plažama, a zaštitiće vas i od povreda od oštrog kamenja ili otpadaka.

Srećan put!

(Pančevac / N. S.)

UOBIČAJNE BOLESTI NA LETOVANJU – Kako da ih izbegnete

SEZONA NAPADA BAKTERIJA IZ HRANE: Evo koji su simptomi trovanja, kako se lečiti i kako da ga sprečite

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.