Dijalog strip-autora iz FRANCUSKE I SRBIJE preko PANČEVA

12:42

07.07.2024

Podeli vest:

Privatna arhiva
Rezidentkinja iz Srbije - Jana Adamović

Dijalog strip-autora iz Francuske i Srbije vija Pančevo, zahvaljujući agenciji „KomunikArt”, u okviru „Ukrštenih rezidencija Srbije i Francuske” ove godine nastavljaju Tais Gimar i Jana Adamović. Upoznavanje i s njima lično i s njihovim radovima očekujemo na novom „Nova festivalu” u oktobru.

Jana Adamović je strip-autorka iz Beograda, a rođena je 1989. godine. Profesionalno se bavi stripom preko deset godina. Karijeru je započela kao koloristkinja na serijalima „30 srebrnjaka” (30 Deniers, tome 3; Pécau, Kordey, Editions Delcourt, 2014) i „Mi, mrtvi” (Nous les morts, tomes 1-4; Macan, Kordey; Editions Delcourt, 2015), da bi ubrzo dobila posao crtačice i koloristkinje na dva albuma serijala „Dan D” (Jour J, tomes 27 et 36, Editions Delcourt, 2017, 2019). Godine 2022. u SAD je objavljena njena grafička novela „Rewild” u izdanju Dark Horse Comics / Berger Books, pod uredništvom čuvene Karen Berger. Njeni strip-albumi i kratki stripovi objavljeni su u Francuskoj, SAD, Španiji, Nemačkoj, Austriji, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji. Tokom 2023. učestvovala je u dva ključna domaća strip-izdanja: antologiji kratkog stripa „Kod kuće” i „Dosta je sa ćutanjem – priče o interseks osobama”. U oktobru 2019. godine odlikovana je francuskim ordenom viteza reda umetnosti i književnosti.

Žiri iz Srbije je napravio širi izbor, a žiri iz Francuske na kraju odlučio – Jana Adamović i Tais Gimar biće učesnice petih „Ukrštenih rezidencija Srbije i Francuske”, što znači da će ove dve strip-umetnice imati prilike da razvijaju projekat koji su ponudile na konkursu i tokom boravka u Pančevu ili Angulemu. Od 2020. godine Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, pančevačka agencija „KomunikArt” i Međunarodni centar za strip i ilustraciju iz Angulema udružili su se s ciljem promovisanja srpskog i francuskog stvaralaštva u oblasti stripa da bi podstakli komunikaciju i mobilnost autora kako radi veće vidljivosti njihovog umetničkog stvaralaštva, tako i radi potrage za novim tržištem.

„Poreklo izraelsko-arapskog konflikta”

Priliku da u „Kući autora” u Angulemu, inače nezvaničnoj prestonici strip-umetnosti Evrope, boravi od 20. oktobra do 20. decembra, Jana Adamović je dobila zahvaljujući projektu pod nazivom „Poreklo izraelsko-arapskog konflikta”, koji bi, kako je sama rekla, da nam ponudi objektivan istorijski pregled korena izraelsko-palestinskog sukoba. Reč je o adaptaciji istoimene knjige istoričara Žorža Bensusana, a predviđeno je da strip izađe u formatu grafičke novele u jednom tomu od 120 do 150 strana.

Radovi Jane Adamović (Agencija KomunikArt)

Francuskinja Tais Gimar svoju rezidenciju će imati u Pančevu tokom oktobra, kada će biti i gošća desetog izdanja „Nova festivala” u Pančevu. Njena junakinja Leoni, učenica četvrtog razreda, svira trubu od svoje sedme godine i sluša rok, ali teško nalazi svoje mesto i u muzici i u školi. Na nagovor prijatelja, prijavljuje se na društvenu mrežu, gde upoznaje godinu dana starijeg dečaka iz svoje škole: Zahvaljujući zajedničkom muzičkom ukusu, počinju da grade vezu, a prijateljstvo će im omogućiti i da se postepeno afirmišu u često surovom svetu škole. Kroz ovu priču autorka želi da nam ispriča priču o izgradnji identiteta u adolescenciji, kao i o potrazi za identitetom u okruženju gde je pritisak grupe stalno prisutan.

Radovi Tais Gunar (Agencija KomunikArt)

Tais Gunar u Pančevo dolazi iz FrancuskePrivatna arhiva

Tais Gimar je rođena u Nantu 1997. godine. Nakon maturiranja je studirala na Visokoj evropskoj školi slikarstva (Ecole Européenne Supérieure de l’Image, EESI) u Angulemu, gde od tada živi. Ove studije je upisala da bi izučavala strip, ali je paralelno istraživala i druge umetničke prakse, a posebno vajarstvo. Godinu dana nakon početka studija ušla je i u izdavačke vode u kući „Biskoto”, dok je istovremeno stvarala kratke strip-priče. Redovno učestvuje u rezidencijalnim programima u Angulemu.

Konačnom izboru rezidenata je prethodila uža selekcija u Srbiji i Francuskoj, koju su realizovali domaći partneri na projektu „Ukrštenih rezidencija” – Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo i agencija „KomunikArt” za Srbiju, i stručna komisija u Angulemu u Francuskoj. Kao tri najbolja u Srbiji, izdvojeni su projekti Jane Adamović, Jelene Đorđević i Bojana Zavišina. Troje najboljih kandidata u Francuskoj bili su Tais Gimar, Polin Leser i Nikola Andreani.

Pančevo veza između Francuske i Srbije

„Ukrštene rezidencije”, koje su krenule 2020. godine, usledile su pošto je godinu dana ranije, u okviru posete predsednika Francuske Emanuela Makrona, potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija, koji su potpisali direktor Francuskog instituta u Srbiji Žan-Batist Kizen, generalni direktor francuskog Međunarodnog centra za strip i ilustraciju Pjer Lungereti, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i direktorka agencije „KomunikArt” Monika Husar. Do toga je došlo i zbog toga što je Francuski kulturni institut želeo da baš naš grad bude domaćin „Ukrštenih rezidencija”, zahvaljujući sigurno i ugledu strip-umetnika iz Pančeva Saše Rakezića, to jest Aleksandra Zografa. Osim toga, kako je istakla i Monika Husar, vlasnica agencije „KomunikArt”, tražili su i sredinu koja je i organizaciono i produkciono sposobna da takav projekat iznese na svojim plećima tokom cele godine.

A rezidencija, u stvari, znači da u jednom periodu umetnici iz dve zemlje međusobno razmenjuju mesto boravka, a time i stvaranja. Ovaj program omogućava autorima da dva meseca borave na rezidenciji u Angulemu, to jest mesec dana u Pančevu, kao i da zajedno izlažu svoje radove. Pored obezbeđenog boravka u „Kući autora” u Angulemu, srpski rezident može da računa i na stipendiju agencije „KomunikArt” i besplatan prevoz.

Dosadašnji rezidenti u Angulemu bili su Dragana Radanović s projektom „Nova slika detinjstva – eksperimenti” (2020), Ilija Jakovljević („Big Rock Energy” 2021), Anđela Janković („Normalni događaji / Normal events” 2022) i Boris Stanić („Đogul Tiranin 2”). Francuska rezidentkinja u Pančevu 2020. Alize de Pen stvarala je strip-album o nuklearnoj katastrofi od 120 strana. Godine 2021. usledio je projekat „Cmizdrenje” Kler Bro, zatim „Aljoša je nestao” Leopolda Pridona, dok je prošle godine gost Pančeva bila Madlen Pereira s projektom „Sidonine ljubavi”.

(Pančevac/N. Simendić)

Raspisan konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa

UKRŠTENE STRIP REZIDENCIJE: Izložbe radova Borisa Stanića i Madlen Pereira 4. oktobra u Pančevu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.