DANAS JE PREPODOBNI DIONISIJE: Svetac čiji je put od rodnog mesta u današnjoj Albaniji do Svete gore obasjan čudima

08:50

08.07.2024

Podeli vest:

SPC
SPC

Dan molitvenog sećanja na ovog svetitelja nas podseća na snagu vere i važnost duhovne posvećenosti. Njegov život i delo ostaju inspiracija za sve vernike, podstičući nas da sledimo staze svetlosti i ljubavi prema Bogu.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Prepodobnog Dionisija, osnivač manastira Svetog Jovana (Dionisijata) na Svetoj gori. Prepodobni Dionisije potiče iz Korice u Albaniji, a njegov duhovni put počinje kada se njegov stariji brat, Teodosije, povukao na Svetu goru i postao iguman Manastira Filotej. Nakon što je odrastao, Dionisije je pošao kod svog brata u Filotej, gde je primio monaški čin.

Pod Božjim promislom, Teodosije je jednom prilikom, dok je bio na manastirskom poslušanju u Carigradu, izabran za mitropolita u Trapezuntu. U međuvremenu, Dionisiju se svake noći počela javljati čudna svetlost na mestu gde je kasnije podigao Manastir Svetog Jovana Preteče. Ovaj nebeski znak Dionisije je protumačio kao Božji poziv da tu osnuje manastir.

Krenuvši ka svom bratu u Trapezunt, Dionisije je zatražio pomoć od cara Aleksija Komnena, koji mu je darovao novac i povelju, koja se i danas čuva u manastiru u kom je 1380. osnovao obitelj Svetog Jovana Preteče. Iako su kasnije morski razbojnici opljačkali manastir, Dionisije se ponovo vratio u Trapezunt, gde se upokojio u sedamdeset drugoj godini svog života.

Manastir Dionisijat i dalje napreduje i cveta, kao svedočanstvo Dionisijeve posvećenosti i Božje blagodati. U ovom manastiru čuva se ikona Presvete Bogorodice, nazvana “Pohvala”, koju je car Aleksije Komnen darovao Dionisiju. Prema predanju, pred ovom ikonom je prvi put čitan Akatist Bogorodici, koji je sastavio patrijarh Sergije.

Prepodobni Dionisije nas podseća na snagu vere i važnost duhovne posvećenosti. Njegov život i delo ostaju inspiracija za sve vernike, podstičući nas da sledimo staze svetlosti i ljubavi prema Bogu.

(Religija.rs)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.