Sačuvati svako lastavičje gnezdo

Iz Zavoda za zaštitu ptica ističu da je zabranjeno rušiti njihova staništa.

19:47

12.07.2024

Podeli vest:

pexels-dmitri-sotnikov

NOVI SAD – Mnogima su laste prva asocijacija na proleće i toplije dane, a staro verovanje kaže i da je sletanje laste na prozor znak da će u kuću stići pismo ili lepa vest. Ipak, poslednjih godina njihov broj se smanjuje. Način gradnje većine objekata u gradu kao i promena klime utiču na manji broj gnezda .

Laste se nalaze na listi ugroženih ptica, a njihov opstanak, između ostalog ugrožava prekomerna upotreba pesticida, ali i ljudski nemar. Moderna gradnja dovela je do toga da laste imaju poteškoće prilikom pravljenja gnezda u gradskim sredinama.

„Gradska lasta isključivo živi sa ljudima, a jedan jako mali broj živi u pećinama. Ali većina se prilagodila na gradske uslove. I one se gnezde prilično visoko“, kaže Marko Tucakov iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode za RTV.

Iako su se laste prilagodile gradskim uslovima života, niz sušniih godina, otežava pronalaženje blata za gnezda. Iz Zavoda za zaštitu ptica ističu da je zabranjeno rušiti njihova staništa.

„Nedavno je rekonstruisan jedan objekat u Petrovaradinu i tamo je bilo puno gnezda lasta. I zajedno sa investitorima uspeli smo da sačuvamo sva gnezda, penjali smo se do njih. Uvek se obratite Zavodu i naćićemo rešenje“, kaže Tucakov.

Osim što je lepa ptica, lasta je i korisna zato što se hrani insektima, poput komaraca, muva, lisnih vaši….a i kada je ugledamo na proleće asocira nas na buđenje prirode i dolazak lepših dana. Važno je i sačuvati njihova gnezda, jer, iako je ptica selica ona će svoj dom ponovo potražiti. (RTV)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.