Dejan na 10 hektara posadio krompir, ali maleni insekt može sve da uništi

16:07

16.07.2024

Podeli vest:

RINA
RINA

Čačak – Plodne njive u dolini reke Zapadne Morave u selima pored Čačka poznate su kao savršeno mesto za uzgoj domaćeg, kvalitenog kompira, pa nije čudo što se veliki broj meštana u ovom kraju bavi povrtarstvom.

Dejan Vučković iz sela Zablaće krompir je posadio na površini od deset hektara i kaže da je dobra zaštita jedan od ključnih faktora za dobar rod.

– Krompir smo ove godine na vreme štitili, moljca još nema, ali njegova brojnost je u porastu. Neki krompir je već povađen, neki se trenutno vadi, dok se za nekih 15 dana očekuje da sav bude povađen. Što se tiče kvaliteta, kvalitet je dobar, štitimo sve po propisima i na vreme, valjalo bi da cena ove povrtarske kulture da bude malo visa ove sezone”, rekao je za RINU Dejan Vučković, povrtar iz čačanskog sela Zablaće.

RINARINA,

Sa druge strane i struka je na terenu procenila je da je ovo rizičan period kada je krompirov moljac u pitanju, jer toplo vreme pogoduje bržem razvoju ove štetočine.

Visoke temperature utiču i na brzo propadanje i na otvaranje pukotina što otvara put ženkama moljca da polože jaja na krtole.

– Savetujem da krompir koji se vadi da se što pre sklanja sa parcela i unosi u dobro obezbeđene magacine sa postavljenim mrežama na sve otvore, kao I da se drži temperatura u magacinima do 10 stepeni. Na parcelama je potrebno sprovoditi mere zaštite održavanja kompaktnosti zemljišta redovnim zalivanjem kao i hemijska zaštita sa registrovanim insekticidima”, zaključila je Ljiljana Stojković Jovanović, savetzodavac za zaštitu bilja, Poljoprivredne savetodavne stručne službe.

(RINA)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.