ZAVRŠENA OBUKA PEDAGOGA I PSIHOLOGA: Kako očuvati mentalno zdravlje učenika!?

12:19

26.07.2024

Podeli vest:

PIXABAY

Više od 2.170 stručnih saradnika iz osnovnih i srednjih škola, a među njima su bili i zaposleni u pančevačkim vaspitno-obrazovnim ustanovama, tokom maja i juna završilo je drugu fazu obuke u okviru programa „Unapređivanje kompetencija zaposlenih u sistemu obrazovanja u oblasti zaštite mentalnog zdravlja mladih”.

Ova program obuke realizuje Ministarstvo prosvete u saradnji sa Institutom za mentalno zdravlje i Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Osnovni cilj edukacije je bio da učesnici unaprede znanja i veštine u postupanju i pružanju podrške u kriznim situacijama, ali i da steknu veštine kako bi pomogli mladima da očuvaju mentalno zdravlje. U ovom slučaju reč je o jačanju sposobnosti pedagoga i psihologa da rano prepoznaju i definišu plan aktivnosti unutar škola kako bi se pružila podrška učenicima koji ispoljavaju određene mentalne poteškoće ili pokazuju rizično ponašanje. Prema rečima nadležnih u Ministarstvu prosvete, cilj je da se preveniraju posledice poremećaja ponašanja, ali i da se zaposleni u školama osnaže za proces reintegracije učenika u saradnji s drugim nadležnim institucijama.
Prema planu nadležnog ministarstva, u narednom periodu stručni saradnici će raditi na implementaciji sadržaja obuke u svojim školama kroz realizaciju akcionih planova. Prosvetni savetnici i savetnici spoljni saradnici (46) iz svih sedamnaest nadležnih školskih uprava, koji su pohađali obuku za trenere iz pomenute oblasti, nastaviće da prate implementaciju sadržaja obuka, uz podršku stručnjaka iz Instituta za mentalno zdravlje, koji su ujedno i autori programa. Obuka je održana putem platforme Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i nalazi se na listi obuka od javnog interesa koje odobrava ministar prosvete, a obavezna je za sve stručne saradnike. Po završetku programa učesnici dobijaju sertifikat o savladanom programu.

Vredi istaći da je program „Unapređivanje kompetencija zaposlenih u sistemu obrazovanja u oblasti zaštite mentalnog zdravlja mladih” deo nacionalnog projekta „Krizne psihosocijalne podrške zajednici Vlade Republike Srbije” koji je realizovan u svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji.

(Pančevac/Z.S.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.