Pančevačka balerina nagrađena u Zagrebu: Sofija Blažić osvojila treću nagradu na međunarodnom takmičenju

11:30

31.07.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pančevo

Učenica baletske škole “Dimitrije Parlić” Sofija Blažić osvojila je treću nagradu na međunarodnom takmičenju održanom u Zagrebu početkom jula. 

Sofija Blažić u septembru postaće maturant Baletske škole “Dimitrije Parlić”, u klasi je profesorke Nataše Todović. Nagrada u Zarebu nije prva za nju, jer je do sada osvajala prva mesta i na republičkim takmičenjima baletskih škola Srbije.

Sofija ističe da je veoma ponosana na uspeh ostvaren u Zagrebu, osvajanjem treće nagrade.

– Svako takmičenje i svaki izlazak na scenu je veoma bitan. Svaki put možemo da naučemo nešto novo i da staknemo neko novo iskustvo. Veoma sam zadovoljna trećim mestom jer sam uspela na pravi način da predstavim i sebe i školu i državu. Predstavila sam se u dve klasične varijacije, u varijaciji Medora iz 3 čina i varijaciji Pahita iz baleta Pahita – rekla je Sofija Blažić – učenica Baletske škole “Dimitrije Parlić”.

U Zagrebu na međunarndom takmičenju baletskih igrača Mija Čolak Slavenska je sa Sofijom bila i nastavnik Baletske škole Anja Premčeski. Ona ističe da je važno da se učenici škole predstavjaju na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

– Za svakog igrača je svaki nastup veoma bitan je donosi novo iskustvo, novo znanje, i sigurnost koju oni vremenom stiču. Igrači su bili iz Australije, Amerike, Rumunije, Makedonije, Hrvatske. A bilo je takmičara i iz Japana, Ukrajne. Uvek kada dobijemo pozov a imamo sredstva da odemo na takmičenje mi se vraćamo sa nagradama – rekla je Anja Premčeski – nastavnik u Baletskoj školi “Dimitrije Parlić”.

Prema rečima Milorada Vukobratovića, direktora Baletske škole, Sofijin uspeh je razultat dobrog, kvalitetnog i kontinuiranog rada u ovoj obrazovnoj ustanovi.

– Potrudili smo se da omogućimo i njoj i drugim našim talentovanim učenicima da učestvuju na takmičenjima u zemlji i inostranstvu jer oni to zaslužuju svojim uspehom u redovnom pohađanju škole da negde budu zapaženi, viđeni, da uporede svoj talenat sa nekim drugim iz zemlje i inostranstva. Posebno mi je drago da je ona osvojila treću nagradu na međunardnom takmičenju u Zagrebu, to je nama veoma značajno. Zahvaljujemo i gradu Pančevu na podršci koji je učestvovao na finansiranju ovog projekta – rekao je Milorad Vukobratović – direktor Baletske škole “Dimititrije Parlić”.

Osim Sofije Blažić koja je osvojila nagradu u Zagrebu, tokom ove godine učenici baletske škole osvajali su nagrade i u Beču, Banja Luci, Bjeljini, a škola je uspešno organizovala i takmičenja u Pančevu.

(Pančevac/RTV Pančevo)

KULTURNI CENTAR PANČEVO: Obeležen dan Baletske škole „Dimitrije Parlić“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.