STIPS Cene voća i povrća na pijacama: Ponuda slaba, prodaja još SLABIJA!

21:00

02.08.2024

Podeli vest:

Foto: Pančevac/N. Simendić

Cene voća i povrća na pijacama su tokom protekle nedelje varirale, a isto važi za ponudu. Zbog sezone godišnjih odmora ponuda je vidno bila slabija pre svega na kvantaškim pijacama, a zatim i na zelenim. Pripremili smo za vas izveštaj sa cenama voća i povrća koji su reporteri STIPS-a zabeležili na terenu.

Kvantaška pijaca u Beogradu

Slaba ponuda još slabija prodaja tokom poslednje sedmice jula na kvantaškoj pijaci u Beogradu. Najobimnija je bila ponuda breskve, kajsije i šljive dok je slaba bila ponuda maline, borovnice, kupine i kruške.

U pogledu cena evidentiran je rast kod breskve i kajsije dok su jeftinije bile kupine u odnosu na predhodni period. Ponuda i prodaja povrtarskiih kultura bila je slabija nego predhodne sedmice prvenstveno zbog sezone godišnjih odmora.

Dominirala je ponuda krompira, paradajza, krastavca, lubenice, dinje, šargarepe i crnog luka. Vrlo slaba bila je ponuda brokoli, karfiola, spanaća i zelene salate. Što se cena tiče zabeležen je pad kod brokoli, karfiola, krompira crvenog i belog, mladog crnog luka, paprike, peršuna lišćara, praziluka, šampinjona, zelene salate i zelja.

Skuplji su bili blitva, celer, cvekla, pasulj, čeri paradajz, šargarepa i tikvice.
Cene voća i povrća – zelena pijaca Skadarlija
Prva ponuda crnog grožđa domaće proizvodnje evidentirana je u ovom periodu na zelenoj pijaci Skadarlija. Ponuda ostalog voća bila je slaba. Poskupljenja su zabeležena kod borovnice, breskve, šljive i smokve, dok dok je niža cena kod limuna.

Što se povrća tiče niže cene zabeležene su kod lubenice, belog luka, spanaća i zelene salate, dok je poskupeo praziluk u odnosu na predhodni period.

Kvantaš u Leskovcu
Na kvantaškoj pijaci u Leskovcu je evidentiran rast cena nektarine, šljive, kupusa, lubenice i belog luka. Niže su u odnosu na predhodni period bile cene kajsije, grožđa, paradajza i pakanata

Cene voća i povrća na pijaci u Čačku
Protekle je sedmice i na zelenoj pijaci u Čačku zabeležena prva ponuda grožđa po ceni od 250 din/kg. Za malinu i kupinu je trebalo izdvojiti 600 din/kg i kupina se prodaje po ceni od 600 din/kg.

Skuplji su bili kajsija, banana, a jeftinijia paprika.

Srbija postaje sve privlačnija za strane turiste, u junu zabeležen porast poseta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.