Letovala je u 40 luksuznih odmarališta – sad upozorava, i tamo ima prevaranata

17:00

04.08.2024

Podeli vest:

RINA

Možda već imate put u sveobuhvatno odmaralište u knjigama, ili možda još uvek pretražujete. U svakom slučaju, imate mnogo čemu da se radujete, od lenčarenja na plaži sa koktelom u ruci do isprobavanja lokalne kuhinje u hotelskim restoranima.

– Kao putopisac, boravila sam u skoro 40 ol inkluziv odmarališta u Meksiku, na Maldivima, Karibima i na još puno mesta. Mnogi od mojih boravaka su bili kao iz snova, ali sam takođe otkrila neke nedostatke, kaže u autorskom tekstu Keli Magiarik.

Kako kaže, iako nijedno odmaralište nije savršeno, neki imaju dosta crvenih zastavica koje vam mogu oduzeti sveukupno uživanje. Evo onih na koje ona upozorava:

– Volite ih ili mrzite, švedski stolovi su često glavna karakteristika restorana u ol inkluziv odmaralištu – a opcije bi uvek trebalo da izgledaju primamljivo i ukusno.

Pazite na kafiće u kojima se hrana ne dopunjuje često ili jednostavno ne izgleda sveže. Takođe, budite obazrivi za kuvarima koji koriste isti pribor za sirovo i kuvano meso ili ribu, što može dovesti do unakrsne kontaminacije, prenosi Blic, pozivajući se na BIznis Insajder.

Dobro pogledajte oko sebe pre nego što počnete da gomilate stvari na tanjiru ili se držite a la carte restorana ako je to opcija. Ako večerate u restoranu koji nudi i meni za sedenje i meni na bazi švedskog stola, zapamtite da serveri ponekad izvlače hranu direktno iz bifea.

Ležaljke koje se polažu pre doručka
U all inclusive odmaralištima, videla sam goste kako se bude rano da bi svoje pravo položili na najboljim ležaljkama na plaži ili na palubi pored bazena, samo da bi otišli ​​na doručak i vratili se satima kasnije.

Ako se pojavite i vidite redove sedišta sa samo zakačenim peškirima, pitajte čuvara bazena da li objekat primenjuje politiku uklanjanja stolica bez nadzora nakon određenog vremenskog perioda.

Ali kao što sam saznala, nažalost, možda ćete morati da se pridružite borbi za čuvanje sedišta – ili da stignete kasno popodne kada ljudi počnu da se vraćaju u svoje sobe da bi se spremili za večeru.

Jeftin, nekvalitetan alkohol
Kada krenete do bara za kupanje, pogledajte boce na polici. Ako su sve što vidite neprepoznatljivi brendovi, mogli biste da doživite ubistveni mamurluk.

Uz to, u zavisnosti od toga gde se nalazi vaše odmaralište i vašeg znanja o alkoholu, možda postoje neka sjajna alkoholna pića lokalno proizvedena koja vam jednostavno nisu poznata. „Gugl“ je vaš prijatelj ovde.

Ako vaša internetska pretraga dokaže ono na šta ste sumnjali — da odmaralište služi žestoka pića ispod vaših standarda — možda ćete želeti da se držite piva ili špricera sa malo ABV (vino, soda, jednostavni sirup i citrusi).

Ako želite odličan koktel, potražite bar u hotelu sa vrhunskim alkoholnim pićem – lobi barovi su često dobra opklada, kao i oni koji se nalaze u vrhunskim restoranima u odmaralištu.

Prekomerni troškovi
Termin „sve uključeno“ ne znači ono što je nekada značio.

Iako možete biti sigurni da će vaš smeštaj i bar nešto hrane, pića i aktivnosti biti uključeni, neka odmarališta koja hvale mentalitet „ostavite svoj novčanik kod kuće“ zapravo nude samo jednostavno iskustvo, a sve ostalo zahteva da poni gore.

Na primer, švedski sto može biti uključen, ali obedovanje u drugim restoranima će zahtevati doplatu. Čak i u restoranima koji su deo vašeg paketa, vrhunska jela poput bifteka i jastoga mogu imati dodatnu naknadu.

Možda ćete morati da platite i vrhunska pića ili vina izvan kuće, belo i crveno, a usluga u sobi može biti dodatna naknada.

Saznajte pre nego što rezervišete šta će automatski biti deo vašeg paketa, a zatim odlučite da li vam je to dovoljno za izvlačenje — ili da li se dodatni troškovi uklapaju u vaš budžet i nemate ništa protiv da ih platite.

Ogromna ograničenja za posebne obroke
Ol inkluziv odmarališta mogu imati nekoliko koncepata za ručavanje – popularne opcije uključuju biftek, restoran sa morskim plodovima i mesto gde se služe jela lokalne kuhinje.

Ali pre nego što se previše uzbudite zbog skakanja u restoranima tokom vašeg odmora, znajte da često postoje ograničenja u pogledu broja a la carte restorana koje možete da pogodite: Što je duži vaš boravak, to više možete da pokušate.

Takođe, jedan ili više restorana ili barova mogu biti rezervisani za konsijerže ili VIP goste, a drugi mogu biti označeni kao samo za odrasle. Proverite veb stranicu pre rezervacije.

Ako ste ljubitelj hrane, čini se da je sve što ćete imati pristup švedskom stolu, možda biste želeli da izaberete drugo odmaralište.

Šolje za višekratnu upotrebu u baru koje ne izgledaju baš čiste
Cenim hotele i odmarališta koja pokušavaju da smanje ili eliminišu plastiku za jednokratnu upotrebu. Ali takođe sam bila svedok kako barmeni jedva ispiraju šolje, samo da bi ih složili i ponovo upotrebili uprkos vidljivim ostacima karmina.

Ne samo da je odvratno, već me takođe tera da se zapitam koje druge prečice koriste.

Da biste izbegli ovo neprijatno iskustvo, ponesite sopstvenu putnu šolju koja se može ponovo puniti i zamolite barmena da je napuni, nađe šolju za jednokratnu upotrebu ili naruči nešto u flaši ili konzervi.

Aktivnosti bez sigurnosnih protokola
Ol inkluziv odmarališta nude razne aktivnosti, od veslanja na dasci i kajaka do aktivnosti koje imaju više adrenalina kao što su parasejling i ronjenje.

Pre nego što krenete na vodu ili pod vodu, uradite malu reviziju bezbednosne opreme i procesa – ili nedostatka istih. Da li su prsluci za spasavanje obezbeđeni ili dostupni svakom gostu koji učestvuje u aktivnosti? Da li su operateri licencirani i obrazovani? Da li su vam data jasna uputstva, uključujući šta da radite ako nešto krene naopako?

Opet, onlajn recenzije mogu biti od velike pomoći u određivanju kod koga da rezervišete. Ako vam se mere bezbednosti čine malo labavim ili ako se nešto čini pogrešno, potražite na drugom mestu – zaključila je Keli.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.