STARČEVO: OI „Nadel“ priredio višeboj sa sto skauta

Starčevcima su u goste došli izviđači iz Subotice, Sremske Mitrovice, Perleza, Bele Crkve, Beograda, Velike Plane, Kruševca i Niša, a sa domaćinima bilo je više od sto učesnika višeboja

13:01

13.08.2024

Podeli vest:

Foto: Bojana Jovanović

Odred izviđača „Nadel” je, u okviru starčevačke manifestacije „Dani druženja“, organizovao dvadeset drugi put tradicionalni istoimeni višeboj od 9. do 11. avgusta.

Prvog dana skauti su u dvorištu osnovne škole podigli veliki kamp sa šatorima za podelu hrane, trpezariju, štab aktivnosti, opremu, kao i mnogobrojnim šatorima za spavanje, a utisak je upotpunjen jarbolom i ogradom.

Starčevcima su u goste došli izviđači iz Subotice, Sremske Mitrovice, Perleza, Bele Crkve, Beograda, Velike Plane, Kruševca i Niša, a sa domaćinima bilo je više od sto učesnika višeboja.

Takmičenje se odvijalo u tri kategorije, pod simboličkim nazivom „Super Marija“.

Već prve večeri deo izviđača započeo je noćni orjentacioni višeboj. Zadatak im je bio da uz pomoć karte i koordinata, u noćnim uslovima pronaću određene tačke, koje su bile izabrane po Starčevu, a jedna od njih vodila je sve do Manastira Vojlovica.

Tokom sutrašnjeg dana krenulo je i takmičenje za najmlađe izviđače i nastavak nadmetanja za starije kategorije.

Na prostoru parka i školskog dvorišta skauti su prikazivali znanje i veštine iz prve pomoći, poligona spretnosti, brzom podizanju i spuštanju šatora, preciznosti i drugim izviđačkim disciplinama.

U slobodno vreme gosti su imali priliku da obiđu i Muzej Starčeva.

Druge večeri upaljena je logorska vatra, a kamp su posećivali i roditelji domaćina za koje je organizovano posebno druženje uz priče na razne teme i društvene igre.

U najmlađoj kategoriji do 11 godina pobedila je ekipa iz Perleza, dok su Starčevci zauzeli drugo i treće mesto, što je bila i jedina kategorija u kojoj su se domaćini takmičili.

U kategoriji izviđača do 15 godina starosti prvo i treće mesto osvojile su komšije iz Bele Crkve, dok je drugo mesto pripalo odredu iz Velike Plane.

Među skautima do 20 godina starosti prvo i drugo mesto pripalo je odredima iz Beograda – tačnije sa Novog Beograda i sa Vidikovca, dok je treće mesto pripalo Kruševljanima.

Pored medalja i pehara, izviđači su sa sobom poneli i brojne uspomene kao i mnogobrojna razmenjena znanja i iskustva.

Treba istaći i da su kompletnu aktivnost organizovali mladi članovi odreda, koji sada pokazuju već visok nivo organizacionih veština, uz podršku odraslih.

Ovim veišbojem započeta je ovogodišnja misija koju će izviđači sprovoditi do kraja godine pod nazivom „Izviđači – članovi zajednice“ sa ciljem doprinosa zajednici i boljeg povezivanja i umrežavanja izviđača kroz sve sektore društva.

(Pančevac/J. Filipović)

STARČEVO: Dodeljena priznanja ,,Zaslužni Starčevac“

STARČEVO: Rolerijada i biciklijada u sklopu Dana druženja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.