Sve više ljudi u Srbiji koristi digitalno bankarstvo: Zabeleženo 4,28 miliona korisnika u drugom tromesečju

17:03

30.08.2024

Podeli vest:

pexels

U drugom tromesečju ove godine nastavljen je rast upotrebe digitalnog bankarstva u Srbiji pa je ugovorenu uslugu mobilnog bankarstva imalo 4,28 miliona korisnika, što predstavlja rast od 17,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Ugovorenu uslugu elektronskog bankarstva imalo je 4,23 miliona korisnika, odnosno za 10,7 odsto više nego u drugom tromesečju 2023. godine.

Povećan je i ukupan broj obavljenih plaćanja instrumentima digitalnog bankarstva, koji iznosi 62,1 milion plaćanja, za 6,7 odsto više nego u istom tromesečju prethodne godine.

Upotreba mobilnog bankarstva nastavlja da raste i u posmatranom periodu porasla je za 23,1 odsto, odnosno sa 21,5 na 26,5 miliona plaćanja, dok je nasuprot tome broj plaćanja putem elektronskog bankarstva u istom periodu opao za 2,8 odsti, sa 36,7 na 35,7 miliona plaćanja.

Iz NBS ističu da na rast upotrebe mobilnog bankarstva tokom prethodnih tromesečja utiču prednosti upotrebe aplikacija mobilnog bankarstva za izvršavanje svakodnevnih plaćanja, računajući i korišćenje instant plaćanja na prodajnim mestima putem jednostavnih i pouzdanih metoda plaćanja, IPS skeniraj i IPS pokaži, plaćanje obaveza s računa odnosno faktura skeniranjem IPS QR koda, kao i slanje novca s računa na račun putem usluge Prenesi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.