VUČIĆ UGOSTIO HERCOGA: Ponosan sam što smo mogli da im budemo druga kuća u trenucima koji nisu laki za vašu zemlju

12:30

11.09.2024

Podeli vest:

Printscreen

Predsednik Izraela Isak Hercog boraviće danas u zvaničnoj poseti Srbiji, gde će ga ugostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Obraćanje predsednika Vučića i Isaka Hercoga

– Poštovani gospodine predsedniče, uvaženi prijatelju gospodine Hercog. Posebna mi je čast što danas mogu da vas ugostim u Beogradu i nadam se da ćete se danas osećati kao kod svoje kuće. Srbija i Izrael imaju dobre odnose i trudimo se da te odnose unapređujemo. Kakvve odnose imamo uvek se vidi u teškim, a ne lakim trenucima. Srpski narod je uvek bio uz jevrejski narod, kako u godinama tokom Drugog svetskog rata, tako i pre, ali rekao bih i danas kada, čini mi se, to nije ni malo jednostavno.

– Mi smo ponosni na činjenicu da u Beogradu i Srbiji ne postoje nikakve izlivi antisemitizma i što ne samo naša jevrejska zajednica se oseća dobro i sigurno nego i što naši gosti, sportisti i kulturni radnici, koji čak i neki od njih svoje utakmice igraju na domaćem terenu i osećaju se kao kod svoje kuće. Ponosan sam na to što smo mogli da im budemo druga kuća u trenucima koji nisu laki za vašu zemlju.

– Mi smo danas razgovarali o svim važnim pitanjima o međusobnoj saradnji naših dveju zemalja i ono što smo dogovirili, a videćete kasnije posle našeg velikog sastanka vezanog za inovacije, tehnologije, veštačku inteligenciju i IKT sektor. Videćete i potpisivanje više sporazuma. Za nas je od izuzetnog značaja da u najkraćem roku uradimo sporazum o slobodnoj trgovini sa državom Izrael. Verujem da će to biti na obosranu korist i uveren sam da taj posao možemo da uradimo mnogo brže nego što procedure dozvoljavaju.

– Imamo ogroman prostor za saradnju u umrežavanju inovacionih eko sistema i naučnoj tehnološkoj saradnji, zatim u poljoprivrednoj saradnji, dakle prehrambenom sektoru i tu se već vide pomaci u 2024. godini. U plasmanu naših proizvoda na izraelskom tržištu i obrnuto. U daljem privlačenju izraelskih investicija u različite sektore, ne samo u rili stejt gde su oni uspešni i vrlo dominantni.

– Sajber bezbenost, o čemu svo mnogo puta razgovarali sa zvaničnicima Izraela. Danas sam tu temu spomenuo u razgovoru sa predsednikom Hercogom. Ono što je za nas važno jeste turizam. Samo u prvih sedam meseci imamo skok broja uprkos ne lakoj siutaciji u Izraelu, imamo skok broja izraelskih turista više od 20 posto u odnosu na prvih sedam meseci prošle godine. Imamo i skok broja noćenja. Nadamo se da upravo ovakav odnos Srbiji prema Izraelu doprineće i daljem skoka broja turista u našoj zemlji.

Okrugli sto „Sinergija u inovacijama i trgovini: razgovori Srbije i Izraela“

Okrugli sto „Sinergija u inovacijama i trgovini: razgovori Srbije i Izraela“, koji se organizuje u okviru zvanične posete predsednika Izraela Isaka Hercoga Beogradu, počeo je u Palati Srbija, a direktor Predstavništva PKS u Izraelu Aleksandar Nikolić je istakao na otvaranju da je 2023. bila rekordna u spoljnotrgovinskoj razmeni dve zemlje od 121,3 miliona evra.
Na okruglom stolu, u Palati Srbija, će se kasnije obratiti i predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Hercog.

Skup organizuje Privredna komora Srbije (PKS) u saradnji sa Ambasadom Izraela.
Prema rečima Nikolića, ovo je pravo vreme za samit i forum kada se ima na umu iskorak o upitima za investicije iz Izraela u našu našu zemlju a posebno kada je reč o obnovljivim izvorima energije.

U okviru događaja predviđeno je potpisivanje tri memoranduma o razumevanju između Privredne komore Srbije i Izraelskog instituta za izvoz i međunarodnu saradnju, Federacije izraelskih privrednih komora i Saveza industrijskih proizvođača Izraela, saopšteno je iz PKS.

Takođe, biće potpisana zajednička izjava u oblasti tehnoloških inovacija između Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije i Uprave za inovacije Izraela.
Okrugli sto se održava u cilju razmene dosadašnjih iskustava i kreiranja planova za buduću saradnju predstavnika privreda i institucija dve države.

Poseta na najvišem nivou dolazi u periodu pojačanih interesovanja izraelskih investitora za ulaganja u Srbiji, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije, skoka u trgovinskoj razmeni dveju zemalja i sve snažnije umreženosti dva inovaciona ekosistema.

U izraelskoj delegaciji u poseti Srbiji su predstavnici renomiranih izraelskih organizacija i institucija: Instituta za izvoz, Federacije privrednih komora Izraela, Uprave inovacija, Saveza industrijskih proizvođača, Direkcije za ekonomska pitanja Ministarstva spoljnih poslova Izraela.

U prvom delu okruglog stola biće predstavljeni opšti privredni pokazatelji i potencijal Srbije i Izraela a u drugom delu od 12.15 sati, predviđena su obraćanja predsednika Srbije Vučića i predsednika Izraela Hercoga.

Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali održaće prezentaciju Expo Belgrade 2027.

U završnici okruglog stola biće održane dve sesije posvećene poslovnim prilikama i inovativnom ekosistemu, kao i bilateralni razvovori predstavnika poslovne zajednice Srbije sa predstavnicima izraelskih institucija.

(Pančevac/Novosti)

PREDSEDNIK IZRAELA DANAS U SRBIJI Vučić će Isaka Hercoga ugostiti u Palata Srbija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.