Omoljica: Humanitarni bazar „Za Vukanovo srećno detinjstvo“ u nedelju na pijaci

20:38

17.09.2024

Podeli vest:

Foto: Budi human

Humanitarni bazar „Za Vukanovo srećno detinjstvo“ biće održan u nedelju, 22. septembra, od 7 do 11 sati, na seoskoj pijaci.

Sav prihod od prodaje rukotvorina biće namenjen lečenju Vukana Božića (2021), a oni koji ne dođu, mogu da pošalju SMS poruke sa sadržajem 1710 na broj 3030.

Vukan je drugo dete iz uredno kontrolisane i održavane trudnoće, rođen u terminu u 38 GN, planiranim carskim rezom.

U drugom danu života zbog neonatalnih konvulzija preveden je iz OB Pančevo u UDK Tiršova gde je lečen pet meseci.

Inicijalni EEG zapis govori u prilog neonatalne epileptične encefalopatije. Antikonvulzivna terapija koju je primao imala je delimičan efekat.

Započeta su metabolička i genetička ispitivanja, a nakon opsežno sprovedenog genetičkog testiranja potvrđene su prethodno utvrđene heterozigotne genske varijante u SCN2A i PNPO genima, bez detektovanja novih, a rezultat ciljanog testiranja roditelja ukazao je da ni jedno od njih nije nosilac ove varijante.

Ovakav nalaz govori u prilog mogućeg uzročnog značaja varijante u SCN2A genu što se dovodi u vezu sa spektrom komicijalnih poremećaja, od benignih infantilnih konvulzija do epileptične encefalopatije pa je sa genetičkog aspekta konstatovano da disfunkcija SCN2A deluje ubedljivije u smislu potencijalne uzročnosti.

Vukan nema zvanično definisan sindrom, a ustanovljene dijagnoze su: Specifični epilepsijski sindromi (G40.5 Syndromata epileptica specifica); Mešoviti specifični poremećaji razvoja (F83 Disordines evolutionis specifici mixti) i Druge bolesti tonusa mišića novorođenčeta (P94.8 Morbi toni musculorum neonati alii).

Vukan se leči i prati u UDK Tiršova i Specijalnoj bolnici za cerabralnu paralizu i razvojnu neurologiju ali su za njegov rast i razvoj neophodne i dodatne terapije i tretmani.

Vukan ne hoda, ne sedi, ne govori i nije samostalan ali ima volju i snagu da savlada sve prepreke koje mu ograničavaju normalan razvoj pa mu je potrebna konstantna stimulacija.

Porodica je do sada sve dodatne troškove lečenja finansirala sama, ali kako se troškovi Vukanovog lečenja vremenom povećavaju potrebna im je pomoć humanih ljudi u vidu donacija.

Sredstva su potrebna za BDA tretmane, rehabilitaciju, specijalističke preglede i dijagnostiku, laboratorijske analize, logopedske i defektološke tretmane, ortopedska pomagala, gensku terapiju i lečenje u inostranstvu.

(Pančevac/J. Filipović)

OMOLJICA: UŽ „Omoljčanke“ organizuje humanitarni bazar „Kupi s ljubavlju, doniraj nadu“ za pomoć sugrađaninu Milanu Noci Pavloviću

HUMANE ŽENE IZ ETNO KUTKA KAČAREVO: Organizovale humanitarni bazar za pomoć Vladani

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.