10. NOVA FESTIVAL U PANČEVU: Izložba strip autorki Jane Adamović i Tais Gimar

10:29

26.09.2024

Podeli vest:

Foto: Printscreen

U Galeriji Milorada Bate Mihailovića u Pančevu, u okviru 10. izdanja Nova Festivala u Pančevu posvećenog savremenom strip stvaralaštvu,   2. oktobra u 19 časova biće otvorena izložba radova Jane Adamović iz Srbije i Tais Gimar iz Francuske, rezidentkinja u okviru petog konkursa Ukrštene umetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa.

Istog dana biće otvorene izložbe „Breaking the Silence“ sa tablama iz jedinstvenog autorskog stripa „Dosta je sa ćutanjem“, i  izložba „Fem.Com(ics): Reprezentacija rodnih uloga u savremenom autorskom stripu u Srbiji“.

Na izložbi rezidentkinja Ukrštenih umetničkih rezidencija, biće prikazan nagrađeni strip-projekat Jane Adamović „Poreklo izraelsko-arapskog konflikta” koji, prema rečima ove umetnice, treba da ponudi objektivan istorijski pregled korena izraelsko-palestinskog sukoba. U pitanju je adaptacija istoimene knjige istoričara Žorža Bensusana (Georges Bensoussan), poverena iskusnoj scenaristkinji i spisateljici Danieli Mase (Danièle Masse) i umetnici Jani Adamović. Strip je predviđen da izađe u formatu grafičke novele u jednom tomu od 120-150 strana, a objaviće ga Grupa Delcourt, odnosno njen ogranak Soleil.

Projekat Tais Gimar prati junakinju Leoni koja kreće u četvrti razred, i svira trubu od svoje sedme godine. Sluša rok muziku i teško nalazi svoje mesto kako u muzici, tako i u školi. Na nagovor prijatelja, prijavljuje se na društvenu mrežu gde upoznaje dečaka iz svoje škole, godinu dana starijeg, i preko zajedničkog muzičkog ukusa počinju da grade vezu. Ovo prijateljstvo im postepeno omogućava da se afirmišu u često surovom svetu škole. Kroz ovu priču autorka želi da govori o izgradnji identiteta u adolescenciji, o potrazi za identitetom u okruženju gde je pritisak grupe stalno prisutan.

Izložbu strip autorki Jane Adamović i Tais Gimar podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Pančevo i Francuski institut u Srbiji.

Pored izloženih radova koji su deo rezidencijalnih projekata, publika će moći da pogleda i druge odabrane radove ove dve umetnice.

U okviru festivala,  5. oktobra od 14 do 19 časova, u Galeriji Milorada Bate Mihailovića biće organizovan mini-sajam strip izdavača, u okviru kojeg će svoja strip izdanja predstaviti izdavačke kuće Komiko, System Comics, Besna kobila, Darkwood, Makondo, Beli put, Lokomotiva i Aleja, dok će strip autor Ilija Jakovljević predstaviti svoja samostalna DIY izdanja. U okviru Sajma, u 16 časova biće održana i prezentacija projekta “Fem.Com(ics): Reprezentacija rodnih uloga u savremenom autorskom stripu u Srbiji”.

(Pančevac)

UPIŠITE U SVOJ KALENDAR Biciklistička vožnja podrške “Daj pedalu raku” 5. oktobra na Tamiškom keju

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.