STARČEVO: Trifunović o igrama, običajima i nošnjama

U petak od 18 sati u Maloj sali Doma kulture biće obeleženo 80 godina od oslobađanja Starčeva

11:38

02.10.2024

Podeli vest:

Foto: Starčevačke novine

Predavanje na temu „Starčevo u Banatu – narodne igre, običaji i odevanje“ održao je koreograf iz Pančeva Dejana Trifunovića u ponedeljak, 30. septembra, u galeriji starčevačkog muzeja. 

Veliki broj ljubitelja folklora tom prilikom mogao je da prisustvuje sveobuhvatnom predstavljanju starčevačkih igara, melodija, običaja, odevanja uz video-prezentaciju i raznovrsnu literaturu autora koji su istraživali folklor Starčevaca, kao i sam Dejan Trifunović.

Naročito su bili interesantni video-snimci iz 1993. godine, zabeleženi okom kamare Ivice Ruptaka, koji je i lično prisustvovao ovom događaju, a prikazni su i snimci Dejana Trifunovića, načinjeni u dva navrata, 2003. i 2013. godine, kada je istraživao u Starčevu.

Urednica programa u starčevačkom muzeju Milena Jovišić navela je kako je došlo do ideje o priređivanja jednog ovakvog događaja.

– U sklopu Dana evropske baštine odlučili smo da uprilčimo i događaj posvećen onom delu prošlosti, koji se odnosi na narodne igre, običaje i odevanje u Starčevu. Dejan Trifunović je pre nekoliko godina priredio i izložbu fotografija na sličnu temu. Sada smo, zahvaljujući njegovom predavanju, imali priliku da se podsetimo da Starčevo baštini bogato folklorno stvaralaštvo koje moramo negovati i prezentovati i u sklopu muzejske postavke – rekla je ona.

Kada je reč o programima u vezi sa Starčevom, već u petak, 4. oktobra, od 18 sati u Maloj sali Doma kulture, biće obeleženo 80 godina od oslobađanja tog mesta u Drugom svetstkom ratu, o čemu će govoriti istoričar Srđan Božović.

Naredni program u muzeju planiran je za četvrtak, 10. oktobar, kada će  prof. dr Ivana Spasojevic održati predavanje na temu „260 godina od osnivanja Banatske vojne granice“.

(Pančevac/J. Filipović)

STARČEVO: Organizovana edukativna šetnja Kulturnom stazom Banatske vojne granice

STARČEVO: Otvorena izložba o Deliblatskoj peščari „Pesak – vetar – čovek“

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.