80 GODINA OD OSLOBOĐENJA PANČEVA Izložba “Smrt fašizmu – sloboda narodu” 6. oktobra u Narodnom muzeju

09:26

03.10.2024

Podeli vest:

Foto: Pančevac
Narodni muzej Pančevo

Povodom obeležavanja 80. godišnjice od oslobođenja Pančeva u Drugom svetskom ratu, Narodni muzej Pančevo poziva građane da dođu na svečano otvaranje izložbe “Smrt fašizmu – sloboda narodu” 6. oktobra u 19 časova.

Izložba je zajednički projekat Narodnog muzeja Pančevo, Istorijskog arhiva u Pančevu, Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Slovenska unija“ i Maketarskog kluba „Dr Vladimir Aleksić“ iz Pančeva.

Autor izložbe je viši kustos istoričar Srđan Božović, koji je u saradnji sa istoričarkom
konzervatorom Tamarom Kosijer, i autor teksta kataloga. Eksponati koje će publika moći da pogleda deo su istorijske zbirke Muzeja, dokumenti su pozajmljeni iz Istorijskog arhiva, a fotografije su iz zbirki Muzeja, Arhiva i Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Poseban deo izložbe su i dokumenti i fotografije koji ranije nisu viđeni, a odnose se na operacije Crvene armije oko Pančeva, poginule i odlikovane vojnike koji su oslobađali naš grad, a ustupilo ih je Društvo srpsko ruskog prijateljstva „Slovenska unija“. Maketarski klub „Dr Vladimir Aleksić“ iz Pančeva učestvuje u izložbi sa svojim maketama naoružanja, tenkova i vojnika iz 1944. godine.

– U rano jutro tog 6. oktobra 1944. godine, nakon tri i po godine okupacije, hapšenja, mučenja Gestapoa, smrti, straha i gladi konačno su se začuli potmuli zvuci topova i mitraljeza koji nisu pripadali okupatorskoj vojsci Nacističke Nemačke. To su bili dugo iščekivani zvuci oslobodilaca Pančeva, moćne i nezaustavljive Crvene armije i partizanskih jedinica pod komandom generala Vasilija Margelova. Prošlo je tačno 80 godina od ovog sudbonosnog dana za naš grad te vas pozivamo da se setimo
i pomognemo da se ne zaborave velike žrtve i priča o oslobođenju Pančeva 6. oktobra 1944. godine.

(Pančevac)

STARČEVO: Otvorena izložba o Deliblatskoj peščari „Pesak – vetar – čovek“

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.