VELIKI 6. OKTOBAR: Osam decenija od oslobođenja Pančeva

Za nekoliko dana borbi za oslobođenje Pančeva poginulo je 539 nemačkih vojnika i 124 sovjetska

15:56

06.10.2024

Podeli vest:

Foto: Milan Šupica

Danas je jedan od najvažnijih dana u istoriji našeg grada: Pančevke i Pančevci obeležavaju veliki jubilej – 6. oktobra pre osamdeset godina, 1944, Pančevo je oslobođeno od okupatora u Drugom svetskom ratu. U žestokoj borbi su učestvovali 49. gardijska pešadijska divizija Sovjetskog Saveza, pod komandom generala Vasilija Filipoviča Margelova, kao i borci narodnooslobodilačke vojske. Iako je u to vreme Pančevo bilo malo, Nemci su pripremili dobru odbranu jer su smatrali da je naš grad poslednji branik ispred Beograda.

Prema zvaničnim podacima, za nekoliko dana borbi za oslobođenje Pančeva poginulo je 539 nemačkih vojnika i 124 sovjetska. Bilo je više od 400 ranjenih sovjetskih i stotinu zarobljenih nemačkih vojnika.

U čast osam decenija od oslobođenja Pančeva, UBNOR i srodna udruženja boraca i ratnih vojnih invalida, uz podršku Grada Pančeva, obeležaju 6. oktobar nizom aktivnosti. Položeni su venci poginulim herojima sovjetske armije u 11 sati na Trgu Vasilija Filipoviča Margelova, koji se nalazi kod kružnog toka između ulica Oslobođenja i Lava Tolstoja. „Javni čas istorije” je održan u podne kod memorijalnog kompleksa „Stratište”, a u Narodnom muzeju, u 13 sati, gosti Pančeva i gradski zvaničnici su posetili izložbu, koja će biti otvorena u 19 sati danas.

Pre toga, u ranim jutarnjim satima u mestima s teritorije grada vence su na spomen-ploče i spomenike polagali članovi brojnih udruženja. U Dolovu su se prošlosti prisećali ratni veterani.

 

U Starčevu su bili predstavnici UBNOR-a i Gradskog odbora SPS-a.

Na uglu ulica Prvomajske i Žarka Zrenjanina u Pančevu članovi Udruženja boraca i ratnih vojnih invalida odali su poštu poginulima i nastradalima tokom Drugog svetskog rata.

Na spomeniku u Vojlovici takođe su položeni venci i cveće. Potom, na Trgu Vasilija Filipoviča Margelova, predsednik pančevačkog UBNORA Milan Bačujkov pozvao je mnogobrojne prisutne da minutom ćutanja odaju počast svima onima koji su dali svoje život pre 80 godina za našu današnju slobodu.

Vence su u ime grada položili predsednik Skupštine grada Pančeva Tigran Kiš i zamenik gradonačelnika Predrag Stojadinov, a potom predstavnici Ambasade Ruske federacije i ruske vojske, Ambasade Republike Belorusije i beloruske vojske, Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Slovenska unija”, Ruskog doma, veterani 63. padobranske brigade i 72. specijalne brigade, Udruženja „Da se ne zaborave”, Gradskog odbora SPS-a, Udruženja ratnih vojnih invalida, kao i Udruženja UBNOR-a i 51. mehanizovane brigade.

Tigran Kiš se obratio okupljenima:

– Imam čast da vam se danas obratim – pre osamdeset godina 6. oktobra oslobođeno je Pančevo. Tada smo stekli slobodu u kojoj živimo i danas. Stojimo ispred spomenika koji je svedočanstvo velikog, dugovekovnog prijateljstva dvaju naroda – ruskog i srpskog. Isto tako, ovaj spomenik je svedočenje koliko je sloboda skupo plaćena. Hvala svima vama koji ste došli i večna slava onima koji su svoje živote dali za našu slobodu.

Predstavnik Ruskog doma Pavel Bušujev je najpre građankama i građanima čestitao Dan oslobođenja Pančeva. Rekao je:

– Nama je izuzetno drago da, za razliku od mnogih gradova u Srbiji koje su oslobodili ruski vojnici na čelu s generalom Margelovim, grad Pančevo pamti svog osloboditelja i ljude koji su poginuli oslobađajući grad. Teško je naći ijedno mesto u Srbiji koje bi bolje svedočilo o bratstvu Rusa, Belorusa i Srba. Po ruskom vojskovođi Vasiliju Filipoviču Margelovu, koji je rođen u Belorusiji, ovaj trg sada nosi njegovo ime. Izuzetno smo zahvalni Društvu „Slovenska unija” i gradu Pančevu koji su zajedno to omogućili pre četiri godine. To je prvi takav slučaj u istoriji: osim u Rusiji, nema ni jednog grada na svetu koji ima ulicu ili trg s generalovim imenom – samo Pančevo ima trg posvećen njemu i ruskim vojnicima. Dragi prijatelji, hvala vam mnogo na vašem sećanju, na vašem odnosu prema zajedničkim žrtvama – u današnjim vremenima sećanje je takođe borba.

Prilikom obraćanja medijima, Tigran Kiš je rekao da je ovo dan koji nas podseća na to koliko je važno da budemo složni i jedinstveni, da poznajemo i poštujemo našu prošlost, da na mlađe generacije prenosimo saznanja o njoj i da cenimo slobodu, samostalnost i nezavisnost, što danas imamo. Obećao je da će Grad Pančevo uvek stajati iza organizacija koje se bave kulturom sećanja, kao i do sada. Zaključio je da „ponosnim sećanjem na našu istoriju možemo da razumemo današnje vreme koje jako podseća na ono od pre mnogo godina”.

Na „Javnom času istorije” na Stratištu koji je počeo u 12 sati, upravo su najtalentovaniji i najobrazovaniji mladi pančevački istoričari svojoj generaciji, kao i mlađima i starijima od sebe, govorili o tome šta se dešavalo tokom četiri godine okupacije grada i naseljenih mesta. Javni čas održali su polaznici Centra za talente Aleksandar Jevtović, Dunja Kostić, Majda Starčev, Sara Đurđev i Sandra Ilić, pod mentorstvom Nikole Koneskog i Milana Mladenovića.

U 13 sati u Narodnom muzeju istoričar Srđan Božović je kroz izložbu fotografija „Smrt fašizmu –sloboda narodu”, koja se otvara večeras u 19 sati, sproveo delegacije prisutne na današnjim događajima.

(Pančevac / Siniša Trajković)

80 GODINA OD OSLOBOĐENJA PANČEVA Izložba “Smrt fašizmu – sloboda narodu” 6. oktobra u Narodnom muzeju

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.