JOŠ JEDNO PRIZNANJE ZA PANČEVAČKE KNJIŽEVNICE: Nagrađen roman za decu „Šapotropo bajka“ Gordane Vlajić

Uz diplomu, uručenu na Beogradskom sajmu knjiga, Goci Vlajić do proleća sleduje i objavljivanje dečijeg romana „Šapotropo bajka" kod izdavačke kuće Klett

13:40

23.10.2024

Podeli vest:

Foto: promo
Sa dodele nagrada „Čitalački maraton“ na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu (Gordana Vlajić druga sdesna)

Da pančevačke književnice itekako boje današnju srpsku književnu scenu potvrđuje još jedna nagrada. Gordana Vlajić dobila je specijalno priznanje za knjigu „Šapotropo bajka“ na konkursu „Čitalački maraton” koju Klett dodeljuje za neobjavljeni roman za decu uzrasta od 11 do 14 godina. Diploma koja je Goci uručena na štandu ove izdavačke kuće na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu 22. oktobra, veoma je lepa, ali će još lepše biti kada iz štampe do proleća izađe Gocin roman – što i jeste glavni deo dodeljene nagrade.

Foto: privatna arhiva

Ove godine konkurs „Čitalački maraton“, koji je pokrenut sa ciljem da podstakne domaće autore da tinejdžerima ponude kvalitetnu pisanu reč. raspisan je po osmi put. Kao i do sada, konačnu odluku o tome koji će romani biti objavljeni doneloi je oko 150 profesora srpskog jezika i književnosti iz cele Srbije na osnovu užeg izbora stručnog žirija. Ali, ovaj put je žiri, koji su činili književni kritičar Petar Arbutina, profesorka srpskog jezika i književnosti Dragana Ćećez Iljukić i asistentica na Filološkom fakultetu u Beogradu dr Irena Plaović, odlučio da dodeli i specijalno priznanje Pančevki Gordani Vlajić i da tako, pored još pet romana, iz štampe do proleća 2025. Izađe i njena „Šapotropo bajka“. A Kllett će, povodom 20 godina poslovanja u Srbiji, organizovati i „Čitalački karavan“ širom Srbije da bi upoznala učenike sa piscima i pobednicima „Čitalačkog maratona“.

Pančevci Goca Vlajić (druga sleva) i Valentin Mik (treći sleva) na promociji svojih knjiga na štandu Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanjeFoto: privatna arhiva

Pančevka Goca Vlajić je na najvećem prazniku knjige i čitanja u Srbiji, pored nagrade Izdavačke kuće Klett, bila zapažena i po promociji njene zbirke pesama „O verodostojnosti sopstvenih otmica”, koju zajedno sa njom potpisuje i rumunska pesnikinja Mariana Stratulata. Reč je izdavačkom poduhvatu pančevačke „Libertatee” i Udruženja književnika Srbije koji je publici na Beogradskom sajmu knjiga predstavljen 20. oktobra.

(Pančevac / N. S.)

KNJIGA VALENTINA MIKA: Vodič za sadašnje i buduće novinare na rumunskom jezik

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.