Tamiški kej: Top mesto za roštilj i kotlić

Dušan Gavrilović Gavra i Branislav Jovanović Brana ovih toplih jesenjih dana spremali riblju čorbu, mućkalicu, pržili ribu i šta sve ne, dok su se okolo širili neodoljivi miomirisi.

08:00

07.11.2024

Podeli vest:

Foto: Jordan Filipović

Tamiški kej zamišljen je i kao mesto gde ljudi mogu da pripremaju hranu, na roštilju, u kotliću ili kako im volja, kao i da se pritom druže na svežem vazduhu na obali predivne banatske reke.

U Pančevu sasvim sigurno ima mnogo ljudi koji dobro kuvaju, ali je relativno malo onih što mogu da se pohvale i tolikim trofejima u toj oblasti, a u red višestruko nagrađivanih svakako spadaju i sugrađani Dušan Gavrilović Gavra i Branislav Jovanović Brana.

S obzirom na to da im penzionerski status odnedavno to dozvoljava, pomenuti dvojac je tokom toplih dana učestvovao na brojnim takmičenjima u pripremanju jela iz kotlića.

Po isteku te sezone ovaj kulinarski tandem može se videti na pančevačkom keju, gde koriste miholjsko leto da prave razne špecije za svoju dušu i prijatelje.

Tako su oni ovih toplih jesenjih dana spremali riblju čorbu, mućkalicu, pržili ribu i šta sve ne, dok su se okolo širili neodoljivi miomirisi.

Gavra je, recimo, kuvao riblju čorbu i ovom prilikom je otkrio delić svoje recepture, zahvaljujući kojoj je osvajao mnoge nagrade.

– Ja najpre kuvam belu ribu i kada se dobro obari očistim je od kostiju. Luk pripremam kod kuće, gde ga dobro prodinstam i ispasiram u blenderu. Zapravo, napravim kašu, koju dodam u vodu u kojoj se kuva pomenuta riba. Može da se stavi i malo neutralne vegete s povrćem, da se ublaži ukus i miris ribe. Kada se dotera boja i ukus, na kraju se ubacuju komadi kvalitetne ribe za konzumiranje. Čorba se tada kuva još maksimum petnaestak minuta, dok ne „baci ključ“ – priča Gavra.

S druge strane, Brana je spremao leskovačku mućkalicu.

– Za mućkalicu u ovom slučaju koristim kilogram i po mesa od vrata, koje se ispeče na roštilju. Potom se u tiganju prokrčka luk. U međuvremenu se isecka meso, koje su ubaci u pomenuti tiganj. Dodajem i sedam-osam pečenih paprika sa pelatom od komada paradajza iz jedne konzerve, a stavljam i ljutu papriku. U stvari, šta god ostane od roštilja dobro je za mućkalicu, koja zato i tako zove. Sve to se ubaci u luk i zalije paprikom i pelatom – ističe Brana.

Društvo im u tim kulinarskim druženjima pored ostalog pravi i bračni par Naumović, koji su takođe veoma vešti u pripremanju hrane, a najčešće Sneža prži preukusne deverike, koje njen muž Pera svakodnevno peca u Tamišu. Podrazumeva se da ovaj sportski ribolovac striktno poštuje sve zakonske mere kada je dozvoljena veličina u pitanju.

I tako maltene svakog drugog dana ovi Pančevci provode vreme uz dobar zalogaj i lepo druženje na svežem vazduhu uz reku, gde je predviđena i mogućnost pripremanja hrane.

Njihov primer bi moglo da posluži kao dobra ideja i za druge žitelje Pančeva da sebi ulepšaju ove miholjske dane.

(Pančevac/J. Filipović)

BISTRO I POŠTENO NA VODI: Na Tamiškom keju u nedelju takmičenje ribolovaca NIS-a

ŠTUKIJADA: Domaći takmičari uzeli sva tri prva mesta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.