JUTARNJI MINUSI UGROZILI VOĆKE: April najkritičniji za biljke u cvatu

14:06

29.03.2025

Podeli vest:

Foto: RINA
Foto: Rina

Snažni jutarnji mrazevi koji su proteklih dana zahvatili Srbiju naneli su ogromnu štetu voćarskoj proizvodnji, posebno u regionu zapadne Srbije.

Najveće posledice pretrpeli su zasadi ranih sorti koštunjavog voća, a prema prvim procenama stručnjaka iz Instituta za voćarstvo u Čačku, kajsija je stradala i do 95 odsto.

– Smatramo da je negde na području Čačka i okoline sigurno 95 odsto roda kajsije uništeno usled niskih temperatura. Najveće štete nastale su jer je kajsija bila u punom cvetanju kada su temperature pale i do minus pet stepeni – izjavio je za agenciju RINNenad Popović iz Instituta za voćarstvo.

Foto: RINAFoto: RINA

Pored kajsije, oštećenja su registrovana i na zasadima trešnje i kruške. Za sada nema većih posledica na šljivu i jabuku, ali Popović upozorava da je situacija i dalje neizvesna.

Još nije kraj – april tek dolazi, a znamo iz iskustva da može biti najkritičniji mesec za voćare. Ako se niske temperature ponove u fazi cvetanja šljive i jabuke, i te vrste mogu biti ozbiljno ugrožene – ističe Popović.

Kada je reč o mogućnostima zaštite od mraza, naš sagovornik ističe da postoji sistem orošavanja, ali da je njegova primena ograničena zbog visokih troškova i potrebe za velikim količinama vode.

– Za kajsiju je to dodatni problem jer se ona uglavnom gaji na većim nadmorskim visinama, gde nema dovoljne količine vode niti infrastrukture za takve sisteme. Lično znam svega nekoliko zasada u Čačku koji ih imaju – rekao je Popović.

Foto: RINAFoto: RINA

Tradicionalne metode, poput loženja vatre ili spaljivanja biljnih ostataka, sve su teže primenljive.

– Kada imate veću površinu i više dana uzastopnih mrazeva, to postaje gotovo neizvodljivo – poručuje Popović.

I pored gubitaka, voćari još uvek ne odustaju od gajenja kajsije, naročito miokovačke kajsije, autohtone i veoma cenjene sorte.

– To je deo tradicije. Iako kajsija rodi jednom u tri-četiri godine, ljudi je i dalje gaje, naročito u Miokovcima. Neki se polako preusmeravaju na šljivu jer je lakša za uzgoj, ali to je i dalje u manjem obimu –dodaje Popović.

Iz Instituta poručuju da će se potpuna procena štete znati tek za nekoliko nedelja, a do tada ostaje da se voćari i potrošači nadaju povoljnijem vremenu u aprilu.

(RINA)

Povrće i voće skuplje na pijaci nego u supermarketu: Evo zašto je to tako

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.