SVAKI DAN JEDU ISTO Upoznajte najdugovečniju porodicu na svetu

18:53

23.05.2025

Podeli vest:

Foto: Pexels

Porodica Melis je poreklom iz Perdasdefogua, mestašca na ostrvu Sardiniji. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, ima najveći procenat stogodišnjaka na svetu.

Pjetro Mereu, reditelj koji je snimio dokumentarni film o gradu stogodišnjaka, rekao je da je svima zajedničko to da su ceo život naporno radili, ali su se zdravo hranili i živeli sa malo ili nimalo stresa.

– Umesto da prate ritam mejlova ili mobilnih telefona, pratili su ritam prirode – istakao je on.

Porodica Melis je najstarija porodica na svetu koja drži rekord u dugovečnosti. Godine 2012. oborila je rekord kao porodica sa najvećim kombinovanim uzrastom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dan Buettner (@danbuettner)

Devetoro braće i sestara zajedno imaju 861 godinu, a najstariji član 109 godina. Den Bjutner, istraživač, novinar i producent koji godinama proučava navike ljudi u plavim zonama, otkrio je šta najdugovečnija porodica jede svaki dan.

Ono što je zanimljivo, to je da svi članovi svaki dan jedu isti obrok, piše Una.

Reč o supi minestrone sa tri vrste pasulja (garbanzo, pinto i beli pasulj), hlebu od kiselog testa i čaši crnog vina. Ovaj obrok je tipičan za plave zone jer se sastoji od celih namirnica biljnog porekla, što je potvrdila i dijeteričarka Samanta Keseti.

– Ljudi koji žive najduže i najzdravije svakodnevno jedu pola šolje do šolje pasulja. Osim toga, ova supa je bogata povrćem, što i te kako doprinosi dugovečnosti. Prirodno fermentisani hleb od kiselog testa ne proizvodi skokove šećera u krvi kao beli hleb, što pomaže u održavanju zdravijeg nivoa šećera u krvi. Vremenom, visok šećer u krvi može da doprinese povećanom riziku od nastanka insulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2 – rekla je dijetetičarka.

(Pančevac)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.