NOVI SOJ KORONE UZIMA MAHA Epidemiolozi upozoravaju: Imaćemo i 3.000 zaraženih dnevno

16:42

12.01.2023

Podeli vest:

Pixabay

Korona se vraća na velika vrata, a novi soj nazvan kraken postaće dominantan u narednim nedeljama pa se očekuje i do 3.000 zaraženih dnevno.

Broj obolelih počeo je drastično da raste već nakon Nove godine, a Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac, ističe da se krajem januara očekuje duplo više inficiranih.

– U decembru smo imali oko 400-500 inficiranih kovid pacijenata dnevno, ali pre neki dan ih je bilo 1.500. Zato raste i broj pacijenata u kovid bolnicama gde se nalazi oko 250 obolelih dok je 24 njih na respiratoru s težom kliničkom slikom. Svakog dana premine od pet do sedam, a jedan dan je preminulo čak deset osoba – naveo je Bekić.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je kraken nesumnjivo već među nama mada to još nije zvanično potvrđeno. Smatra da trenutne brojke nisu realne jer se mnogi zbog praznika nisu javljali lekaru ukoliko nisu bili u baš teškom stanju.

Simptomi krakena:

– curenje iz nosa

– bolovi u grlu

– temperatura

– bolovi u mišićima

– kašalj

– glavobolja

– umor

– Možemo očekivati da će narednih dana naši virusolozi to i potvrditi jer je ovaj soj već identifikovan u zemljama EU, a veliki broj naših ljudi je za praznike upravo došao iz Zapadne Evrope i to posebno iz Nemačke. Verujem da se veliki broj mladih, osoba srednjih godina i dobrog imuniteta, koji imaju blažu kliničku sliku, ne javljaju lekaru, to će uraditi narednih od 10 do 15 dana – istakao je Tiodorović i dodao da bivalentna vakcina može da pomogne naročito starijima od 60 godina.

NOVI SOJ KORONE STIGAO! Dr Đerlek: Ne treba dizati paniku, ali treba biti oprezan! Klinička slika blaža

(Pančevac/Kurir)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.