KOŠAVA OVIH DANA RAZNOSI NEODOLJIVE MIRISE IZ SEOSKIH PUŠNICA Sve je spremno za 36. SLANINIJADU u Kačarevu

13:46

27.01.2023

Podeli vest:

G.J.
Ovih dana najmirisnije selo u Banatu je Kačarevo.
Košava raznosi neodoljive mirise slanine, kobasica, pečenica iz brojnih visokih pušnica u selu. Sneg je pao u pravo vreme, jer su mraz i hladno vreme neophodni za pravi šmek mesnih đakonija.
Svako u Kačarevu na svoj način priprema mesne prerađevine za „Slaninijadu”,a oni najiskusniji znali su i kako da sačuvaju meso tokom neuobičajenih toplih decembarskih dana:
– Pravim majstorima ništa ne smeta. Ko je morao za vreme toplijih dana sklanjao je meso u zamrzivač, ali to neće smetati ako se pravilno obavilo salamurenje i soljenje. Pušnica je najvažnija i ona mora da bude visoka, a drva za dimljenje kvalitetna. Slaninu i sve ostale proizvode suši promaja i vazduh. Pušnica i vatra u njoj  našim proizvodima daju poseban šmek, kao što hrastovo bure daje poseban ukus rakiji. Dobro provetravanje je osnova za kvalitetan proizvod – kaže jedan od proizvođača Vladimir Stoicov.

G.J.

Za ovogodišnju „Slaninijadu” prijave su u toku, a već se prijavilo 400 izlagača i prodavaca industrijskih i domaćih mesnih prerađevina. Očekuje se najviše slanine:
– Interesantno je da se ove godine povećao broj proizvođača koji se bave preradom mesa i slanine od mangulice. Biće velika ponuda kvalitetne slanine koju preporučuju i doktori. Mi smo odavno počeli pripreme za našu manifestaciju po kojoj je Kačarevo poznato i van granica naše zemlje i jedva čekamo da ugostimo i prve posetioce – kaže Milan Ajder, predsednik Turističke organizacije „Slaninijada”.

G.J.

„Slaninijada” počinje 16. februara i trajaće 4 dana i nema sumnje da će to biti još jedan festival dobre hrane u kojem će najviše uživati gurmani.
(Pančevac/GJ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.