KURTI U SKUPŠTINI KOSOVA: Prihvatio sam francusko-nemački predlog jer je bilo „uzmi ili ostavi“

14:41

13.02.2023

Podeli vest:

Pritntscreen/KanKosova

PRIŠTINA – Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas u Skupštini Kosova da je prihvatio francusko-nemački predlog jer bi u suprotnom Kosovo ušlo u konfrontaciju sa saveznicima koji su jasno stavili do znanja da je predlog veoma blizak principu „uzmi ili ostavi“, preneo je portal Kosovo onlajn pisanje Klan Kosova.

Sednica parlamenta, na kojoj se raspravlja o nemačko-francuskom predlogu u dijalogu Beograda i Prištine, počela je danas oko 12 sati.

„Međunarodni izaslanici koji su pratili Miroslava Lajčaka, odnosno američki, nemački, francuski i italijanski, 20. januara dali su mi neke smernice na ovom poslednjem sastanku. Jasno su mi stavili do znanja da je glavni predlog ovoga puta blizak formatu ‘uzmi ili ostavi’ i da se neće moći otvarati ili pregovarati o njemu“, rekao je Kurti.

Kako je rekao, predstavnici tih zemalja preneli su mu da diplomatski i politički njihove zemlje podržavaju članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama i da ne mogu očekivati „ne“ od Kosova, jer bi se time ušlo u konfrontaciju sa njima.

Kurti je dodao da je jasno stavio do znanja visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepu Borelju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da Kosovo ne prihvata dijalog bez konačnog sporazuma uz međusobno priznanje.

On je rekao da se glavni plan ne odnosi na Zajednicu srpskih opština (ZSO) i na postojeće briselske sporazume, jer se ZSO može razmatrati ako se ispuni šest tačaka koje je ranije izneo.

„Nakon Lajčakove posete 6. februara, nakon što sam razjasnio neke elemente, potvrdio sam mu da je predlog EU dobra osnova i solidna platforma za dalje. Prihvatanje glavnog dokumenta ne dovodi u pitanje pregovore o planu implementacije. Na osnovu toga, ističem, prvo, prihvatanje glavnog predloga predstavlja ozbiljan napredak u međunarodnim odnosima sa Srbijom, jer predviđa da dve države jedna drugoj priznaju de fakto državnost, a prihvatanje glavnog plana nema veze sa ZSO, s obzirom da se u celini odnosi na sporazume Brisela, ZSO se može razmatrati ako se ispuni šest tačaka koje sam izneo“, dodao je Kurti.

(Pančevac/Kosovoonline)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.