BIVŠI ĐACI SE RADO VRAĆAJU U SVOJU ŠKOLUPančevački doajeni umetnosti izlagali u OŠ „Isidora Sekulić“ FOTO

13:57

08.04.2023

Podeli vest:

G. J.

U Osnovnoj školi Isidora Sekulić u Pančevu organizovana je izložba slika 13 bivših đaka,a koje je okupio nastavnik likovnog u penziji Svetozar Aleksić. Oni se nadaju da će njihova dela koja krase hol škole motivisati neke nove đake da postanu umetnici.

Izložbu slika „Isidorini likovnjaci” nije bilo teško organizovati , jer su brojni đaci ove škole postali poznati umetnici koji se rado vraćaju na mesto odrastanja i najlepšeg druženja. Oni su se odazvali pozivu svog nastavnika likovnog vaspitanja Svetozara Toze Aleksića koji ih je naučio prvim pokretima sa kičicom:

-Imali smo atmosferu za to i drugačije i ne može. Imali smo svoj atelje, škola je finansirala materijal i mi smo radili, zavoleli smo to, zaljubili se i to je to.Srećan sam kad ih vidim da su uspeli u svom životu- kaže Aleksić.

G. J.

Ivana Markez Filipović, postala je kustos-istoričar umetnosti,a ne zaboravlja gde je stekla ljubav prema ovom poslu

-Kad smo izašli iz ove škole nismo bili sigurni da ćemo biti umetnici, ali nas je nastivnik umirivao i podržao i to nam mnogo znači i zato smo tu gde jesmo.Okupili smo se, jer mi se i međusobno družimo zahvaljujući njemu- ističe Ivana Markez.

Svetozar Aleksić je srećan što je mnogo njegovih đaka završlio Akademiju likovne umetnosti, a što su neki postali i pedagozi i ovom njihovom izložbom želi da motiviše nove generacije da krenu njihovim putem. Jedan od takvih je i Zoran Deranić:

-On je čovek koji je je sve to inicirao i bio prvi bar kod mene koji je probudio to interesovanje. Zahvalan sam mu na tome i mnogo sam sam od njega naučio. Sad se bavim i pedagoškim radom i pokušavam stečeno znanje da prenesem na mlađe generacije- rekao je Deranić.

G. J.

Njegov kolega Nikola Rikanović, predaje likovno u pančevačkoj gimnaziji „Uroš Predić” i uvek mu je drago kad svrati u svoju Osnovnu školu:]

-Isidorina škola je najdivnije mesto u mom detinjstvu. Ima posebno mesto u mom životu. Ovu svetlost ovde treba doživeti. Imao sam tu privilegiju da u jednom drugom vremenu budem dete i to je ostavilo traga na sve nas u jednom zajedništvu koje čuvamo i danas- napominje Rikanović.

U Osnovnoj školi formirana je i humanitarna fondacija „Isidorini dobrotvorci“, a povodom 40 godina škole napravljena je i monografija koja podseća na one po kojima je ova škola postala jedna od najpoznatijih u gradu.

 

(Pančevac/G.J.)

GRAD BRINE O ZDRAVLJU NAJMLAĐIH: Predstavljeni rezultati kontrole predškolskih i školskih objekata FOTO

PANČEVAC U POSETI ZELENOJ PIJACI: Trgovci spremni za Uskrs! Pogledajte cene namirnica u toku praznika! FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.