AFRIČKA KUGA: Posle Jabuke, zarazna bolest se pojavila u Glogonju, stradalo 40 svinja

16:15

24.06.2023

Podeli vest:

Printscren/YT

Opaka zarazna bolest, afrička svinjska kuga (ASK) se, posle Jabuke, naselja na području Grada Pančeva, pojavila i susednom selu Glogonj, gde je do sada uništeno oko 40 svinja od oko 350 grla, koliko se procenjuje da ima svinja u selu, prenosi Dnevnik.

Obolele svinje nalaze se u domaćinstvima koja životinje drže za sopstene potrebe, dva do tri grla, a u selu nema registrovanih velikih farmi.

Afrička kuga svinja nije opasna po ljude, ali nanosi veliku štetu uzgajivačima. U Jabuci se svinjska kuga pojavila pre nepunih mesec dana i do sada je uništeno oko 60 životinja. Sporadičnih slučaja obelevanja svinja u selu ima još pa veterinari neprekidno obilaze domaćinstva, obeležavaju grla i savetuju vlasnike svinja o merama koje treba preuzeti da se zaraza ne širi.

Afrička kuga svinja je zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja za koju nema leka ni vakcine i jedini način da se spreči širenje jeste uništavanje životinja. Čak i ako oboli samo jedna svinja moraju se uništiti sva grla na gazdinstvu pošto se bolest širi kontaktom zaražene životinje sa zdravom i zbog toga ova bolest predstavlja veliku ekonomsku štetu za tovljače i mesnu industriju.

Kuga se prepoznaje po tome što svinje odbijaju hranu i vodu, izdvajaju se od od ostalog stada, ne reaguju na prisustvo čoveka, imaju krvav proliv, visoku temperaturu praćenu crvenilom, kašlju, otežano dišu…

Zaraza se širi na više načina među kojima su i kontakt zaraženih svilja sa zdravim grlima i ishrana pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane. Širi se i kontaminiranom hranom, vodom, inficiranim krpeljima, odećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima i insektima.

Ugroženi Opovo, Kovačica i Palilula

Odmah po pojavi bolesti Uprava za veterinu proglasila je područja u poluprečniku od deset kilometara oko Jabuke ugroženim. Na području Grada Pančevo to su Glogonj, Kačarevo i Pančevo, Crepaja u opštini Kovačica, potom Sefkerin na teritoriji opštine Opovo i Ovča na teritoriji opštine Palilula – Grad Beograd.

I preventivnih mera ima više – ne treba hraniti svinje pomijama, izbegavati pašno držanje svinja, sprečiti direktan kontakt s divljim svinjama. Takođe, osobe koje su bile u kontaktu s divljim svinjama moraju dobro oprati i dezinfikovati odeću i obuću. Posebna odeća i obuća mora se nositi u objektima gde borave svinje i prilikom svakog ulaska mora se proći kroz dezinfekcionu barijeru. Ruke treba prati pre i posle ulaska, odnosno izlazka iz obora.

Obavezna je prijava svake bolesne ili uginule domaće ili divlje svinje nadležnom veterinaru, a potrebno je postaviti dezinfekcione barijere na ulazu u svinjce i ma izlazu iz njih.

EPIZOOTIOLOG ALEKSANDAR ŽIVULJA ZA PANČEVAC O AFRIČKOJ KUGI: Opasno je bacati leševe svinja na mesta koja nisu za to određena! Evo šta savetuje gazdinstvima

(Pančevac/Dnevnik)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.