BJELICA: Stabla na keju i u parku za lepši izgled i čistiji vazduh

Danilo Bjelica, direktor JKP Zelenilo: Tokom proleća i jeseni 2023. posađeno je oko 1.140 stabala različitih vrsta u gradu, parkovima, na ulicama i na blokovskim površinama

20:02

19.02.2024

Podeli vest:

Privatna arhiva

Počela je nova godina, a  već smo, zapravo, na polovini njenog drugog meseca, pa kao što svi svodimo račune o prethodnom periodu, tako i pravimo planove za ubuduće. U javnom sektoru nije ništa drugačije. Stoga smo ove nedelje razgovarali s Danilom Bjelicom, direktorom JKP-a „Zelenilo”. Bjelica je govorio o 2023. godini, kao i o svemu onome što je važno građanima u vezi s brojnim ingerencijama ovog javnog komunalnog preduzeća. Poznato je da JKP „Zelenilo” obavlja komunalnu delatnost iz različitih oblasti: pijace, groblja, održavanje javnih zelenih površina i očuvanje zaštićenog područja – Parka prirode Ponjavica.

PANČEVAC: Kako generalno ocenjujete prethodnu, 2023. godinu iz aspekta funkcionisanja javnog komunalnog preduzeća koje vodite?
DANILO BJELICA: Prethodna godina je bila uspešna za JKP „Zelenilo” iako smo se suočavali s različitim problemima i izazovima. Realizovali smo Plan i program u celosti s maksimalnim angažovanjem radnika, kojih je sve manje, kako usled prirodnog odliva, tako i zbog fluktuacije radne snage. Preduzeće je na kraju godine imalo 273 zaposlena, a najviše nedostaju neposredni izvršioci, te se nadamo da će se naći modus za njihovo zapošljavanje.
• Na čemu je bio fokus u vašim aktivnostima?
– Tokom sezone sadnje realizovali smo aktivnosti na vetrozaštitnim pojasevima ka putnim pravcima na prilazima gradu Pančevu u vrednosti od 11 miliona dinara. Samo tokom prošle godine posadili smo 800 stabala bresta i jasena u vetrozaštitnim pojasevima. Od 2015. godine, od početka realizacije kapitalnog projekta grada Pančeva – Podizanje vetrozaštitnih pojaseva na putnim pravcima na teritoriji grada Pančeva – posađeno je preko 45.000 sadnica drveća. U zelenom zaštitnom pojasu Topola i ove godine smo izvodili radove na uklanjanju građevinskog otpada taloženog decenijama na ovoj lokaciji, kao pripremu za sadnju 400 novih stabala bresta.
• Recite nam kako je na terenu izgledalo čuvanje zaštićenog područja nadomak grada.

• Kakvi su planovi preduzeća u 2024?
– Planiramo održivost i razvoj komunalnog sistema kojim rukovodimo i u ovoj, 2024. godini, na isti način kao i do sada: uz mnogo angažovanja, truda i stručnosti.

– U Parku prirode Ponjavica, koji svakodnevno čuvaju licencirani čuvari, realizovan je godišnji program upravljanja za 2023. godinu u vrednosti od 12 miliona dinara, koji podrazumeva uklanjanje invazivne vegetacije, poribljavanje – mlađ šarana, smuđeva gnezda, deverika, zatim selektivni izlov invazivnih vrsta – oko 2.000 kilograma cverglana i babuške, kao i organizaciju edukativnih radionica… Tokom prošle godine na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine dobili smo sredstva u iznosu od 450.000 dinara za nabavku podvodne kosačice za čamac koji nam omogućava uklanjanje prenamnožene vodene vegetacije sa dna vodotoka. Zahvaljujući radu ove mašine, u mogućnosti smo da priđemo čamcem dosad nedostupnim delovima vodotoka. Takođe, vršen je redovan monitoring ribljeg fonda u saradnji s Prirodno-matematičkim fakultetom iz Novog Sada.

• Da li je bilo još nekih većih ulaganja?
– Jedan od velikih projekata koje smo realizovali prošle godine je pošumljavanje keja na Tamišu u vrednosti od 20 miliona dinara. Ovo je projekat koji su finansirali Grad Pančevo sa 12 miliona i Ministarstvo zaštite životne sredine sa osam miliona dinara, kroz Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekta pošumljavanja u cilju očuvanja i zaštite predeonog diverziteta u 2023. Ovo je projekat na koji smo ponosni jer je predvideo sadnju 300 stabala drveća koje je bilo preko potrebno na zelenim površinama uz šetalište na samom Tamišu. Uslovi konkursa su bili takvi da se koriste autohtone vrste u svrhu pošumljavanja, što smo i ispoštovali. U donjem delu šetališta je posađeno 150 stabala belog jasena, 70 stabala lučkog jasena i 30 stabala hrasta lužnjaka, dok je uz šetalište na odbrambenom nasipu posađeno 50 stabala javora mleča. Sve sadnice su školovane u rasadniku, starosti od 10 do 12 godina, pravog debla i lepo formirane krošnje. Sadnja ovako odraslih sadnica zahtevala je angažovanje većeg broja ljudi i mehanizacije kako bi bila sprovedena na vreme i stručno.

• U 2023. godini je završena i rekonstrukcija celokupne površine Trga kralja Petra I, započeta 2022…
– Upravo tako. Po okončanju svih građevinskih radova JKP „Zelenilo” je ugradilo automatski sistem zalivanja na preostalim površinama Gradskog parka. Mogu reći da će sada naš centralni park imati najlepše travnjake i cvetnjake u gradu jer je ceo pokriven sistemom zalivanja. Uz to, tokom proleća i jeseni 2023. godine posađeno je oko 1.140 stabala različitih vrsta u samom gradu, u parkovima, na ulicama i u blokovskim površinama. Naravno, suzbijanje ambrozije se obavlja svake godine u periodu tokom jula i oktobra, kada je ova biljka u fazi cvetanja, i uklanja se sa zelenih gradskih neuređenih površina. Za ove potrebe Grad je izdvojio oko četiri miliona dinara. Deo našeg posla je i briga o mobilijaru na dečjim igralištima i popravljanje klupa. Službe JKP-a „Zelenilo” aktivno su radile na reparaciji postojećeg mobilijara i klupa. Na kraju godine se bavimo postavljanjem ukrasne novogodišnje rasvete u samom gradu, kao i u parku Narodna bašta, gde se trudimo da ga posebno ulepšamo tokom praznika. Verujem da u tome uspevamo.

• Znamo da JKP „Zelenilo” ima i radne jedinice „Groblja” i „Pijace”. Šta nam možete reći o delatnostima u tim oblastima?
– Što se tiče grobalja, kojih ima šest u gradu i koja su predmet komunalnog održavanja i opremanja, mogu reći da se trudimo da nastavimo poslove na proširenju Novog groblja i izgradnji servisnih saobraćajnica. U prošloj godini je izvršeno ukupno 906 sahrana na svim grobljima. Kada govorimo o digitalizaciji u ovoj oblasti, plan nam je da završimo projekat digitalizacije Katoličkog groblja i nastavimo sa ostalim grobljima, čime ćemo omogućiti pristup putem interneta osnovnim podacima o sahranjenim sugrađanima. A Radna jedinica „Pijace”, koja se stara o pružanju ove komunalne delatnosti u gradu, kako na Zelenoj pijaci i Robnoj pijaci „Aerodrom”, tako i na „satelitskim” pijacama – sada posluje u otežanim uslovima. Grad Pančevo je podržao naše napore na podizanju naših usluga na Zelenoj pijaci i izdvojiće određena novčana sredstva za njeno natkrivanje kako bi se kvalitet pružanja pijačnih usluga podigao na nivo dostojan našeg grada. Ne zaboravimo da je pančevačka pijaca poznata po dobrom asortimanu voća i povrća i da se proizvođači i dalje bore da tu opstanu i pored sve većeg broja „zelenih pijaca” u trgovačkim marketima.

(Pančevac/S. Trajković)

KATEGORIJA JUNIORA PUŠKOM Aleksa Rakonjac osvojio bronzanu medalju

BRAVO! Anja Crevar četvrta na SP na 400 metara mešovito

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.