KRPELJI VREBAJU: Evo kako da se zaštitite

19:30

01.07.2024

Podeli vest:

Milan Šupica

Sa lepim vremenom češće odolazimo u prirodu, kako bi se opustili i uživali. Krpelji vrebaju i često ni neprimetimo da je krpelj zakačen na koži. Ukoliko se to dogodi, najvažnije je da se krpelj ceo izvadi, jer ukolko ostane deo on sve dublje prodire u kožu i tada može nastati problem ukoliko je krpelj prenosilac Lajmske bolesti javlja RTV Pančevo.

U prirodi se krpelji najčešće nalaze u područjima koji  su obrasli visokom travom, šibljem, žbunjem, ali i u šumama i livadama. Ove godine vremenski uslovi pogoduju krpeljima, pa ih ima u većem broju . Krpelj se po koži kreće brzo i neosetno, na čoveku provede oko dva sata tražeći pogodno mesto, a pošto njegov ubod ne bol,i najčešće ga primetimo slučajno. Ubodi krplja uglavnom prolaze bez problema ukoliko nisu zaraženi, ali su i prenosioci Lajmske bolesti. Najvažnije da se krpelj izvadi u celini, rekao je dr Goran Simonović.

-Pomoću pincete koju mi imamo lako izvadimo  krpelja, zato ne pokušavajte sami. Samo 15 posto krpellja prenosi Lajmsku bolest.Ukolko se javi crvenilo uključije se antibiotik, kako bi se sprečila komplikacija bolesti. Postoji i testiranje da se utvrdi da li je krpelj bio zaražen, rekao je dr Simonović za RTV Pančevo.

Najvažnije je posle vađenja krpelja pratiti da li će da se pojavi crvenilo u vidu kruga , javiti se lekaru kako bi uključio antibiotik i kako ne bi došlo do komplikacija koje mogu i da ugroze život. Pre odlaska u prirodu treba koristiti sredstva zaštite i nositi svetlu odeću dugih rukava i nogavica.

 

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.