ZA VIKEND TROPSKI TALAS, ALI I OPASNO ZRAČENJE!

08:00

06.07.2024

Podeli vest:

pexels

Posle obilnih kiša i nešto hladnijeg talasa, za vikend nas ponovo očekuje tropsko vreme sa temperaturama i do 35 stepeni!

Međutim, posebno zabrinjava to što se narednih dana očekuje i vrlo visok indeks UV zračenja, koje može izazvati promene na koži – crvenilo i plikove, zamućenje očnog sočiva kao i rak kože, te stručnjaci savetuju oprez!

Što se tiče UV zračenja, u subotu je prognoza UV indeksa vrlo visoka za gotovo celu Srbiju, dok je u nedelju u crvenom bukvalno cela Srbija, sa prognoziranim UV indeksom od osam do 10.

Kada dođu paklene temperature mnogi sugrađani pohrle na bazene, reke i jezera da se rashlade, ali prim. dr Biserka Obradović, specijalista opšte medicine kaže za Kurir da tom prilikom treba biti vrlo oprezan.

– Ultravioletno, odnosno ultraljubičasto zračenje je elektromagnetno zračenje koje dolazi od sunca, i čiji su talasne dužine manje od vidljivih, a veće od onih koje imaju Iks zraci koji se koriste namenski u lečenju. Postoje tri vrste UV zračenja – UVA dugotalasno, UVB srednjetalasno i UVC – kratkotalasno zračenje. UVC zračenje se uništi u ozonskom omotaču i i ne stigne do nas, a što se tiče UVA i UVB zračenja oni su uvek prisutni samo je pitanje u kojoj meri – kaže ona

Zračenje je najveće u podne, kada je sunce u zenitu, ali njegov intezitet zavisi od lokacije, geografske širine, visine…

– UVA zraci mogu prouzrokovati razne eriteme, opekotine, plikove na koži. Dok oni deluju na površinu kože, UVB prodiru dublje i izazivaju pigmentaciju – mrlje, fleke, pegice. Zračenje može biti opasno i za oči, i to ne samo da prouzrokuje kataraktu, već može oštetiti i žutu mrlju, koja se ne može regenerisati. A ako smo oštetili žutu mrlju, oštetili smo vid! Takođe, UV zračenje može prouzrokovati i kancer kože. Kancer se ne mora javiti odmah, može se javiti i posle nekoliko godina – kaže naša sagovornica.

Stoga, na prvom mestu bi, kaže, trebalo da izbegavamo boravak napolju od 10 do 15 časova, a ako je to nemoguće neophodno je primenjivati pune mere zaštite.

– Važno je nanositi kremu sa visokim zaštitnim faktorom. Treba je staviti pola sata pre izlaganja sunca. Namazati celo telo i često je ponovo nanositi, a obavezno posle kupanja. Na glavi je obavezan šešir i naočare. Suncobrabni ne štite od UV zračenja, pa čak i tada treba obući neku majicu koja nije providna. Mladeže, posebno one koji deluju problematičnije, treba namazati kremom, pokriti odećom ili čak gazom kako ne bi bili direktno izloženi zračenju – kaže doktorka i dodaje da, naravno, treba izbegavati sunčanje.

– Ne treba da zaboravimo je da nijedna preplanulost nije zdrava ni sigurna, kao ni da to što neko ima prirodno tamniju kožu ne znači da ima zaštitu od sunca. Treba znati i da nas oblačno vreme ne štiti od UV zračenje, jer ono prolazi kroz oblake kao i da je UV zračenje zbog refleksije jače u vodi nego na obali – kaže doktorka koja ističe da je sunce dobro za proizvodnju vitamina D, koji je dobar za kosti i imunitet, ali da je za dovoljne količine vitamina D dovoljno biti na suncu po 10 minuta, tri puta nedeljno, ali ne u najtoplijem delu dana.

(Pančevac)

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.