NOVA OPREMA U MAŠINSKOJ ŠKOLI: Od septembra industrijska revolucija

13:00

12.07.2024

Podeli vest:

Mašinska škola Pančevo

Deo nove opreme kompanije „Festo“, namenjena za obuku učenika obrazovnog profila tehničar mehatronike, instalirana je u Mašinskoj školi Pančevo.

Naime, reč je o veoma važnom opremanju savremenim učilima naše stručne škole, kao deo stvaranja savremenog regionalnog trening centra u okviru Mašinske škole Pančevo.

Profesor doktor Dragan Šešlija i docent doktor Vule Reljić sa saradnicima instalirali su novu didaktičku opremu uz pomoć profesora pančevačke stručne škole koju će od septembra koristiti nastavnici i učenici. Nakon montaže, sprovedena je i praktična obuka za korišćenje opreme.

Da podsetimo, reč je o sredstvima dobijenim na međunarodnom konkursu koji je imao za cilj da pospeši razvoj i implementaciju dualnog ili kooperativnog obrazovanja. Naime, pančevačka Mašinska škola, u okviru prve faze projekta Regionalni čelendž fond, kao deo konzorcijum iz Pančeva, koji čine Mašinska škola Pančevo (nosilac), nemačke kompanije ”ZF” i ”Brose”, kao i pančevačka firma ”INOX prerada” bila je jedan od pobednika konkursa na kome je učestvovalo 37 konzorcijuma Balkana.

Na taj način, obezbeđena su sredstva u visini preko 700 hiljada evra za kupovinu opreme, tako da je tokom raspusta počelo opremanje kabineta. Kada bude završena izgradnja budućeg Trening centra biće postavljena savremena učila i mašine za obuku brava-zaviravača, automehaničara, operatera mašinske opreme i tehničara mehatronike.
– Rekao sam kada smo dobili sredstva na konkursu Regionalnog čelendž fonda, da je to veoma važno ne samo za Mašinski školu Pančevo, već i za čitav grad. Prednost savremenih učila osetiće već od septembra naši mehatroničari i operateri mašinske opreme, i biće u prilici da uče i vežbaju na najsavremenijoj opremi Četvrte industrijske revolucije. Novom opremom proces učenja kroz rad biće efikasnije, tako da će budući mehatroničari, operateri, bravari i varioci biti konkurentniji na tržištu rada čime će zadovoljiti sadašnje, ali i buduće kriterijume kompanija koje posluju na teritoriji Južnog Banata – rekao je Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole Pančevo.

Preciznije, instalirana oprema obezbediće kompletiranje radnog mesta gore navedenih struka (aparati za varenje, boce, zaštitna oprema, trening table i didaktička oprema za industriju 4.0 itd.). Na kraju vredi istaći da će se u Mašinskoj školi Pančevo, prema rešenjima Ministarstva prosvete, obavljati prekvalifikacija, dokvalifikacija i specijalizacija u oblasti mašinstva i obrade metala i mehatronici po programima JPOA-a u saradnji i sa Nacionalnom službom ѕa zapošljavanje.

Z.S

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.