Glogonj: I ribe teško podnose vrućine

Iz sopstvenih bunara rashlađuju veštačko jezero ubacivanjem 800 litara sveže vode u minuti, a noću se pale i eratori koji stvaraju rastvoreni kiseonik kako bi ribe lakše disale

10:10

24.07.2024

Podeli vest:

G.J.

Visoke temepretaure teško podnose i ribe u vodi i vlasnici ribnjka imaju ovog leta mnogo veće troškove kako bi ih sačuvali i prehranili. Na veštačkim jezerima u Glogonju moraju da rashlađuju vodu.

Zaposleni na ribnjaku u Glogonju ne pamte kada su ovako dugo trajali tropski dani i noći zbog kojih voda ovih dana dostiže i temperaturu od 32 stepena što ugrožava život šarana. Zato ovde iz sopstvenih bunara rashlađuju veštačko jezero ubacivanjem 800 litara sveže vode u minuti, a noću se pale i eratori koji stvaraju rastvoreni kiseonik kako bi ribe lakše disale. Milan Svirčev kaže da će ovakvo vreme uticati na manji prirast:

– Slabije jedu i imaju samo 2 umesto 4 obroka, jer zbog vrućine ne usvajaju dovoljno hrane i otežano im je varenje. Visoke temperature utiču na kiseonik i zato rashlađujemo vodu da bi se zadržao u vodi, jer sve preko 30 stepeni je ozbiljan problem za ribu i njeno preživljavanje- kaže Svirčev.

Marijan Četnik, upravnik ribnjaka u Glogonju se žali da će zbog ovakvog vremena imati mnogo veće troškove proizvodnje i da je zato neophodno da se povećaju subvencije, koje se nisu menjale 16 godina, a iznose 10 dinara po kilogramu prodate ribe. On ističe da su u zemljama u okruženju mnogo veće što može ugroziti ribarstvo u našoj zemlji:

– Pogotovu nam smetaju, jer je dozvoljen uvoz ribe i pošto oni imaju veće subvencije obaraju nam cenu, a naš poljoprivrednik i ribar ne može da spusti scoju cenu, jer mu je cena troškova po kilogramu proizvedene ribe mnogo veća- napominje Četnik.

Uprkos svemu u Glogonju se nadaju da će na 10 veštačkih jezera i ove godine proizvesti oko 100 tona ribe, a ukoliko stigne pomoć ovde planiraju i proširenje proizvodnje, jer je šaran izuzetno tražen na našem tržištu.

(Pančevac/G.J.)

GLOGONJ: Ovo su pobednici Letnje lige u malom fudbalu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.