DOŽIVETI STOTU Važna je ishrana ali ne samo to, kažu dugovečni

21:00

16.08.2024

Podeli vest:

pexels

Mnogi stogodišnjaci svojoj ishrani pripisuju dug i zdrav život, ali dodaju da su u pitanju i životne navike.

Ljudi koji žive u tzv. plavim zonama, koje karakterišu dugovečni stanovnici, uvek ističu da je ključna biljna hrana, voća, povrće i orašasti plodovi.

Stogodišnjaci rado dele savete o tome šta uvek jedu ali i šta nikada ne konzumiraju, piše CNBC.

Evo šta četiri osobe, starosti 99 i više godina, kažu da uvek jedu ali i šta nikada ne rade.

Elizabeta Fransis, koja ima 115 godina i najstarija je živa osoba u SAD, kazala je da jede „sve“. Ali, ona  je, kako kaže, uvek uzgajala povrće u dvorištu.

„Nikada je nisam videla da ide u restoran brze hrane i na sva mesta na koja sam volela da idem. Ona to nikada nije uradila“, rekla je njena unuka Etel Harison. Elizabeta takođe nikada nije pušila i ne pije alkohol.

Debora Sekeli, sa 102 godine, još pomaže u vođenju svog fitnes i spa centra tri puta nedeljno. Sekeli je od detinjstva sledila uglavnom biljnu ishranu.

„Ja sam peskatarijanac. I zapravo sam imala sreće što nikada nisam jela meso zbog svojih roditelja“, rekla je. Ona je opisala svoj tipičan doručak, ručak i večeru. Za doručak jede jogurt, bananu i integralne žitarice, ruča salatu kod kuće, ili u restoranu, a za večeru je riba, salata i pečeni krompir, mada nekad proba i nešto novo. Njena ishrana je veoma slična mediteranskoj, a uključuje ribu, integralne žitarice i voće i povrće.

Širli Hodes, sa 106 godina, kazala je da joj je cilj da ograniči životinjsku masnoću koju konzumira i pije samo obrano mleko.

„Volela sam jednostavnu, uravnoteženu ishranu bez previše slatkiša“, kazala je Hodes. Ona se pridržavala smernica koje je predavala na kursu ishrane Crvenog krsta još tokom Drugog svetskog rata.

Prema razgovoru sa jednom stogodišnjakinjom iz 2010. godine, Daisi McFaddenom, njeni obroci su obično uključivali voće, povrće i lagano meso.

Evo i kakav je bio njen dnevni meni: doručak: ovsena kaša, sok od brusnice i banana, ručak: salata od cvekle, krastavaca, paradajza i piletina ili riba, večera: nemasno meso i povrće kuvano na pari, a za desert sveže voće.

„Uopšte ne pijem sokove i nikada nisam“, rekla je tada Mekfeden. Umesto toga pila je vodu, mleko ili ledeni čaj.

(penužzionisani)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.