Slavimo Svete mučenike Flora i Lavra: Evo koje reči treba da izgovorimo

07:34

31.08.2024

Podeli vest:

SPC

Srpska pravoslavna crkva slavi Svete mučenike Flora i Lavra 18. avgusta po julijanskom, odnosno 31. avgusta po gregorijanskom kalendaru.

Molitva:
„Pohvalimo verni po zasluzi, svetu dvojicu — Flora, preblaženog, i Lavra, sveslavnog, koji su sa verom propovedali Svetu Trojicu. Zbog toga su postradali do krvi i okitili se svetim vencima. Molite se Hristu Bogu da spase duše naše.“

Flor i Lavr su bili hrišćanski mučenici i svetitelji iz 2. veka. Poreklom su iz Carigrada, a živeli su u gradu Ulpijana u Iliriji, gde su radili kao zidari i kamenoresci.

Prema predanju, ilirski prefekt Likaion, koji je bio paganin, angažovao ih je da zidaju hram posvećen idolima. Tokom rada, komad kamena odskočio je i povredio oko sina sveštenika Memertina, koji je posmatrao njihovu gradnju. Videvši povredu svog sina, sveštenik je planirao da kazni Flora i Lavra, ali su mu oni rekli da će, ako poveruje u Boga kojem se oni klanjaju, njegov sin ozdraviti. Sveštenik se složio, a Flor i Lavr su se sa suzama pomolili Gospodu i znamenovali detetovo povređeno oko krstom. Dete je odmah ozdravilo, a oko mu je bilo potpuno kao pre povrede. Memertin i njegov sin su se zatim krstili, a ubrzo nakon toga su i oni stradali za Hrista u ognju.

Kada su Flor i Lavr završili izgradnju hrama, stavili su na njega krst, pozvali sve hrišćane i posvetili hram imenom Gospoda Isusa uz noćno bogosluženje.

Kada je ilirski namesnik saznao za ovo, naredio je da Flora i Lavra žive bace u bunar, a bunar zatrpaju zemljom.

(Telegraf.rs)

PRVO ZVONO U NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.