POLEN U PANČEVU: Dalji rast ambrozije

Ambrozija počinje da opada ove nedelje. Saznajte i kako da se zaštitite dok ne prođe sezona cvetanja.

11:55

11.09.2024

Podeli vest:

Foto: Freepik
Polen kvari boravak na otvorenom

Tokom cele prošle nedelje, od ponedeljka, 2. septembra, do nedelje, 8. septembra, u Pančevu su, kao i u celoj Srbiji, izmerene izuzetno visoke koncentracije polena ambrozije.

Prema merenjima Zavoda za javno zdravlje Pančevo, maksimalna koncentracija je zabeležena u utorak, 3 septembra, kada su uređaji na zgradi Gradske uprave izmerili u proseku za ceo dan 330 polenovih zrnaca po kubnom metru.

U toku cele nedelje ukupna vrednost je dostigla 1369, što je više za 179 polenovih zrna u odnosu na pretprošlu nedelju. Ipak, za alergičare stiže dobra vest – ambrozija bi trebalo da, prema prognozama koje se pravu na osnovu najavljenih vremenskih uslova i podataka o polinaciji ambrozije, počne da opada u toku ove nedelje. Treba ipak imati u vidu da cvetanje, u manjem obimu, može da traje i do novembra.

Trenutno prognoze govore i da će padati polen koprive, još jednog korova koji izaziva respiratorne alergije.

Početak septembra je inače period najintenzivnije polinacije ambrozije, pa kako savetuje doktorka primarijus Dubravka Nikolovski iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo, osobe osetljive na ovaj polen treba da preduzmu preventivne mere i da ograniče aktivnosti na otvorenom prostoru.

Saveti za alergičare

– Provodite što manje vremena na otvorenom. Odreknite se vožnje biciklom ili trčanja u vreme cvetanja „vaše“ biljke jer zbog većeg fizičkog napora, udisaćete više vazduha, pa time i polena. Koristite zato i javni prevoz.

– Izbegavajte jutarnje šetnje jer tada ima najviše polena. Takođe, to važi i za dane kada duva vetar.

– Ne bežite od kiše – i dok pada – jer ona spušta polen. Ali, imajte u vidu da se koncentracija polena nakon pljuskova može povećati.

– Skinite odeću odmah nakon ulaska u kuću i sklonite je u drugu prostoriju. Najbolje je da je stavite odmah na pranje. Obuću skinite ispred vrata.

– Nakon dolaska kući, umite se i mokrim rukama pređite preko kose. Što češće perite kosu nakon boravka napolju. Oči isperite vodom.

– Nakon dolaska kući, isperite i nos fiziološkim ili slanim rastvorom putem šprica iz boce (bez igle) a grlo isperite grgoljenjem vode.

– Ako imate kućnog ljubimca, okupajte ga nakon šetnje ili bar iščetkajte mokrom četkom. Zamolite ukućane da ih oni šetaju dok cveta „vaša“ biljka.

– Posteljinu menjajte što češće. Perite i zavese što češće ili ih uklonite bar u periodu intenzivnog cvetanja biljke koja vam smeta. Isto važi i za ostali tekstil u kući (pokrivači, tepisi i dr).

– Vlažite što više prostorije u svom stanu jer ćete tako onesposobiti zrnca polena da lete unaokolo.

– Prečistači malo pomažu, osim onih najskupljih koji će usisati i najmanje čestice jer zrnca polena manja su čak i od nekih zagađujućih materija.

– Ako koristite antihistaminike, pijte ih uveče, da bi se njihov najveći efekat osetio tokom sledećeg dana. Trebalo bi da počnete da ih koristite bar desetak dana pre cvetanja, ali za ovu sezonu je za tako nešto kasno.

– Ne koristite kortikosteroide, u bilo kom obliku, na svoju ruku jer uskoro ćete zbog njih imate više problema nego koristi. Ako osetite gušenje ili teže probleme sa disanjem, curenjem nosa ili pečenjem očiju, idite odmah kod lekara.

(Pančevac / N. S.)

POLEN U PANČEVU: Ambrozija „poludelaˮ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.