Štrudlijada pobedila hladnoću i obradovala gurmane

DOLOVO: Uprkos hladnom vremenu za ovaj još letnji period, na platou ispred Doma kulture "25. maj" okupio se solidan broj izlagača i ljubitelja čuvenog banatskog kolača

08:37

15.09.2024

Podeli vest:

Foto: Jordan Filipović

Jubilarna 25. „Dolovačka štrudlijada“ odražana je u subotu kao završni čin „Dana štrudle“, koje godinama uspešno priređuje Udruženje žena „Dolovke“.

Uprkos neobičajeno hladnom vremenu za ovaj još uvek letnji period, na platou ispred Doma kulture „25. maj“ okupio se solidan broj izlagača i ljubitelja čuvenog banatskog kolača, koji se najčešće spravlja od maka, kao i od višanja, oraha, rogača, ali i od mnogih drugih varijanti filova.

Manifestaciju je u ime generalnog sponzora Grada Pančeva otvorio većnik zadužen za kulturu Darko Ješić, a potom je predsednica Udruženja žena „Dolovke“ Katica Smiljković pozdravila prisutne i podelilia zahvalnice uvaženim zvanicaima i učesnicama iz brojnih udruženja žena okoline, koje su imale svoje predstavnike na štandovima.

Ona je navela da je ove godine odstupljeno od uobičajenog termina, prve septembarske subote, ali istakla da se ni to, ni kiša, nije se bitnije odrazilo na posetu.

– Pored toga, odlučili smo da ovog puta ne bude organizovano takmičenje za najbolju štrudlu, pre svega jer nam je veoma žao da neke učesnice ne dobiju nagradu. Tako smo probali da ovog puta sve one koje su spremale štrudlu i ovde je izložile budu proglašne za pobednike – navela je ona.

A na dolovačkom platou zaista je pobedio dobar zalogaj, pre svega onaj slatkog ukusa, pa su ljubitelji dobrih domaćih kolača mogli u potpunosti da zadovolje svoja čula.

Jedna od učesnica Gordana Đurđev iz udruženja „Dolovke“ istakla je da su njih tridesetak članica spremile najmanje po četiri rude štrudle i da je interesovanje kao i uvek bilo veliko.

– Imali smo štrudle od maka, koja je naš brend, ali i od rogača, oraha, višanja, a prve štrudle su otišle one malo neobičnije: od smokava, jabuka, badema… Za pripremu dobre štrudle potrebno je brašno, mleko kvasac, šećer, voda i fil po izboru, a nadasve dobra domaćica – istakla je Gordana.

Pored štrudli, bilo je i druge raznorazne ponude, poput vina, rakije, meda i raznih rukotvorina.

U oči je posebno upala tezga Duje Negovan, koja je pripemila jednu slanu špeciju: punjene sušene crvene paprike u tortilji.

Fil za ovaj jedinstveni gurmanluk napravila je tako što prodinstala luk i meso i dodala malo šargarepe i krompira, čime je napunila paprike, koje je sama proizvela i osušila.

Sve to je na kraju dobro ukrčkala i bilo je prste da poližeš…

(Opširnije u štampanom izdanju)

(Pančevac/J. Filipović)

ŠTRUDLIJADA U DOLOVU 14. SEPTEMBRA Manifestacija će biti promovisana i u Pančevu

DOLOVAČKA ŠTRUDLIJADA I OVE GODINE CENTRALNI DOGAĐAJ U BANATU Smiljković: Dale smo sve od sebe da održimo nivo manifestacije!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.