Pojavila se nova varijanta korone: Kojih pet simptoma se najčešće javlja?

19:00

19.09.2024

Podeli vest:

RINA

Mutacije bi mogle da pomognu u širenju soja ove jeseni.

Istraživači su ustanovili da se pojavila varijanta koronavirusa, nazvana XEC, koja je identifikovana u Nemačkoj u junu, a od tada se pojavila u Velikoj Britaniji, SAD, Danskoj i nekoliko drugih zemalja, piše BBC. Utvrđeno je da XEC ima neke nove mutacije koje bi mogle da pomognu u širenju soja ove jeseni, iako stručnjaci veruju da bi vakcina i dalje trebalo da pomogne u sprečavanju težih slučajeva.

Profesor Fransoa Baluk, direktor Instituta za genetiku na Univerzitetskom koledžu u Londonu, rekao je da bi XEC mogao postati dominantna podvarijanta tokom zime.

 

Glavni simptomi
Simptomi koje doživljavaju pacijenti sa varijantom XEC slični su simptomima prehlade i gripa, kao i ranije, a četiri najčešća su: visoka temperatura, bolovi, umor, kašalj ili bol u grlu

.

Većina pacijenata se oseća bolje nekoliko nedelja nakon infekcije, ali oporavak može da potraje duže. Analitičar koji analizira podatke o kovidu, Majk Hani, ističe da je došlo do snažnog porasta broja pacijenata sa XEC varijantom u Danskoj i Nemačkoj.

Istovremeno, radi se manje rutinskih testova nego ranije, pa je teže saznati koliko je kovid zaista prisutan. Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) kaže da je normalno da virusi mutiraju i menjaju se.

Poziv za dodelu bespovratnih sredstva poslodavcima produžen do 11. oktobra

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.