SKUPŠTINA SRBIJE: Rasprava o rebalansu budžeta

11:20

23.09.2024

Podeli vest:

Printscreen

Poslanici Skupštine Srbije započinju raspravu o predlogu rebalansa budžeta za ovu godinu, a ukupno je na dnevnom redu sedam tačaka.

Mali: „Potpuno smo stabilni, imamo visoke stope rasta“

Siniša Mali je danas predstavio izmene i dopune zakone u budžetu za dalji razvoj.

Podelio je nekoliko podataka i predstavio trenutno stanje u našoj ekonomiji.

Predstavio je ciljeve za 2027. godinu, gde će se ulagati u infrastrukturu, kao i da se planira povećanje plata (1400 eura) , penzija i minimalaca (650 eura).

Srbija je postala druga zemlja u Evropi, posle Malte, kao najbrže rastuća ekonomija sa 4,3% rasta kao i da se približavamo standardima EU sa oko 76 milijardi bruto domaćih proizvoda.

Mali je naglasio da nikada nismo imali više zaposlenih, preciznije 2 miliona u drugom kvartalu što daje najveću stopu ikada 51,4%, takođe je naglasio i stopu nezaposlenosti od 8,2% za razliku od prethodne vlasti, gde je svaka 4 osoba bila nezaposlena 2012. godine.

Stopa nezaposlenosti kod mladih je i dalje visoka ali se drastično smanjila sa 53,5% na 20,3%

Prema poslednjem podatku u Srbiji je 3,2 milijaradi eura stranih investicija što pokazuje atraktivnost, kredibilitet i konkurentnost na tržištu.

– Veoma je važno da smo sačuvali devizni kurs. Imamo devizne rezerve, 46 tone zlata. Potpuno smo stabilni. Na računu imamo 695 milijardi dinara, apsolutno smo likvidni. Sve plaćamo u dan – rekao je Mali.

Takođe je izjavio da iako je Srbija pružila ogromnu količinu pomoći, uspeli smo da sačuvamo ekonomsku stabilnost.

Najavio je da će naredne godine minimalac biti 475 eura, a da će iznos prosečne plate koja je oko 920 eura, porasti do 1000e iduće godine.

Povećanje penzija će na inicijativu predsednika Vučića stići ranije od 1. decembra po švajcerskoj formuli, u iznosu od 435 eura,a planiraju da penzija bude do 650 eura do 2027.

Zabeležen je rast BDP-a, kako i daje odvojeno 25,6 milijardi za socijalnu pomoć, jednokratnu pomoć za prvorođenu i drugorođenu decu koja su rođena od 1. januara ove godine.

Odvojena su dodatna sredstva od 30 milijardi za zdravstvo, lečenje retih bolesti i lečenje u inostranstvu, 12 milijardi za prosvetu, 2 milijarde za nauku i kulturu kao i 48.6 milijardi za vojsku

– Nastavljamo da rastemo uz očuvanje makro ekonomske stabilnosti. Rebalans je samo nastavak uspešne ekonomske politike – rekao je Mali.

Minut ćutanja

Na predlog poslanika sazvan minut ćutanja porodici koja je tragično nastradala u saobraćajnoj nesreći kod Ušća.

Počela sednica Skupštine

Predsednica Skupštine Ana Brnabić sazvala drugu vanrednu sednicu Skupštine i konstantovala 180 narodnih poslanika i predstavila dnevni red.

Odbor za finansije Skupštine Srbije prihvatio je sinoć predloženi rebalans za ovu godinu u načelu i predložiće parlamentu da usvoji izmene i dopune Zakona o budžetu.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je na sednici Odbora za finansija u Skupštini Srbije da je osnov za pripremu rebalansa za ovu godinu bila ekonomska situacija i program Srbija 2027 i Ekspo, što će, kako je napomenuo, biti i osnov za pripremu budžeta za 2025. godinu.

Mali je rekao da su jasno definisani prioriteti koje država sledi i koje želi da ostvarimo do 2027. godine.

– Imamo veće prihode od 132,5 milijardi dinara, hteli smo na pravi način da raspodalimo te prihode na ono što je prioritet i što omogućava dalji, ubrzani rast, razvoj i modernizaciju naše ekonomije – rekao je Mali u Skupštini Srbije.

Ministar je naveo da je stopa rasta BDP-a u prvih šest meseci pokazala da je Srbija druga najbrže rastuća zemlja u Evropi, ocenjujući da je to veliki uspeh, te da je naša zemlja odmah iza Malte sa 4,3 odsto rasta BDP-a.

Na dnevnom redu su i izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kao i predlozi odluka o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2024. godinu, kao i na Odluku o izmenama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje za 2024. godinu, koji je podnela vlada.

Vlada Srbije usvojila je prošlog četvrtka Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za ovu godinu kojim je predviđeno da budžet Srbije zajedno sa rebalansom iznosi 2.173 milijarde dinara, odnosno da bude povećan za 132,5 milijarde dinara.

(Pančevac/Novosti)

Vučević: Uskoro sednica republičke i pokrajinske vlade i razgovori sa gradonačelnicima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.