Rezultati konkursa iz kulture: Od koncerata, stripa, do seoskih slava

Najviše na gradskom konkursu za projekte iz kulture za Porodične dane u Omoljici, film „Bljesak” i obogaćivanje neolitske postavke u Starčevu

14:28

29.09.2024

Podeli vest:

Foto: MZ Omoljica
Najviše iz kulture za muzički program „Pozorišnih dana” u Omoljici

Podeljeno je 9 i po miliona dinara na Konkursu za (su)finansiranje projekata iz oblasti kulture koji je raspisan pre četiri meseca. Predlog Komisije potpisom je odobrio i gradonačelnik.

Ove godine najviše novca – 850.000 dinara – dobiće Udruženje „Homoljica” iz Omoljica za projekat „Muzika za sve” na Porodičnim danim u ovom selu. Antiratni film „Bljesak” „Fiat Luksa” može da računa na 550.000 dinara. Udruženje „Pagus” iz Starčeva će obogatiti postavku „Starčevo kroz vekove” sa pola miliona, a grad će finansirati i završnu fazu projekata „Remix Comix“ koji pomaže i Evropska unija sa 400.000 dinara.

Prošle godine najveći dodeljeni iznos sredstava je iznosio pola miliona dinara – a dobili su ih za predstavu „Čovečice“ Milena Predić PR samostalna radnja za kinematografiju Hiton Beograd i KUD „Stanko Paunović“ NIS-RNP za obeležavanje jubileja. Tada je prihvaćeno 39 projekata od 52. A ove godine, ima ih značajno više – jer je prijavljen 61 projekat, ali će ovaj put na pomoć iz gradske kase moći da računa 37 kulturnih poduhvata.

Za manifestaciju Preobraženski dani dva kulturno-umetnička društva dobiće ukupno 840.000 dinara: Udruženje žena „Pančevke – Gornji grad” 440.000 i KUD SM „Čigra” 400.000 dinara

Oleg Misirača OM Production će za digitalni muzej filmskih lokacija u Pančevu biti pomognut sa 350.000 dinara. A od likovnih manifestacija na najviše sredstva – 300.000 dinara – može da računa Kulturno prosvetna zajednica Pančevo za Likovnu koloniju „Deliblatski pesak” dok će od izdavačkih poduhvata najviše sredstava dobiti Udruženje za kulturu, umetnost i nauku „Talas” za projekat „Pisma s one strane Tamiša” sa 250.000 dinara. Rezultateu u PDF formatu možete preuzeti ovde.

Ono što bi se moglo izdvojiti kada je izdavačka delatnost u pitanju na ovogodišnjem „kulturnom konkursu” je da je u ovoj oblasti odbijeno najviše projekata i da je vrednost najskupljeg najmanja od svih oblasti. Uglavnom je reč o projektima kojima se održava dosadašnja izdavačka delatnost – do magazina „Kvartal”, preko časopisa „Sveske” i edicije savremene poezije „Najbolja” do zbornika KK „Prota Vasa Živković”.

U oblasti likovnih i vizuelnih umetnosti čast savremenog izraza brani projekat „Remix Comix 3”, a od tradicionalnih manifestacija, uz pomoć iz gradskog budžeta, nastaviće se Likovna kolonija „Delibaltski pesak” i susret slikara u Ivanovu, ali će ovaj put biti pomognuta i Studentska likovna kolonija u Deliblatskom pesku, koja treba da mlađe stvaraoce približi tradiciji ove kolonije.

„Muzički dan” koji organizuje Unija mladih grada Pančeva grad će finansirati sa 300.000, isto koliko Međunarodne dane duhovne muzike.

U „ostalim projektima” finansiraće se raznorazne manifestacije i događaji. Na prvom mestu je „Muzika za sve“ na Porodičnim danima u Omoljici Udruženja „Homoljica”, zatim obogaćivanje postavke „Starčevo kroz vekove” (zaviri u neolitski svet) Udruženja „Pagus”, kao i seoska slava Velika gospojina u Ivanovu, projekat Udruženja BUDI, takmičenje učenika osnovnih škola u recitovanju srpske poezije Udruženja „Les Hentes“ i „Aleksić kup” u čast 80 godina slobode Pančeva.

Od projekata iz oblasti filma, pozorišta i igre novac iz budžeta dobiće samo jedan projekat – antiratni film „Bljesak” Udruženja „Fiat Luks .

U amaterskom delu Grad će pomoći najviše udruženja, pošto se tako doprinosi i očuvanju narodne i folklorne tradicije kako Srba, tako i nacionalnih manjina, u našem gradu. Ali treba primetiti da su najčešće u pitanju i projekti za koje se traži, a i dobija najmanje sredstava. Najviše preko dva udruženja dobiće Preobraženski dani u Gornjem gradu a na značajna sredstva može da računa i COTK „Banatsko Novo Selo” za odlazak na međunarodni folklorni festival „Kalivas“ u Grčkoj.

Neki od „kulturnih projekata” biće finansirani i na nekim drugim konkursima, pa će tako Unija mladih grada Pančeva za „Muzičko leto 2024” dobiti 400.000 dinara na konkursu za udruženja, po 300.000 Udruženje građana „Bansifˮ za Pozorišne večeri u Omoljici, KUD SM „Čigraˮ za „Makedoniju u Vojvodini” i Udruženje „Selekt“ iz Ivanova za susrete kulturno umetničkih društava iz zemlje i regiona u ovom selu, a Mađarsko kulturno-umetničko društvo „Petefi Šandor” za- završetak krova 250.000, Centar za očuvanje tradicije i kulture „Banatsko Novo Selo” za fundus narodnih nošnji i Jugoslovenski Etno Centar za Tamburaški orkestar Pančeva po 200.000 a  Udruženje „Pančevački omladinski centar” za Viralnu enciklopediju: Spomenici Pančeva 2024 150.000, Kulturno prosvetna zajednica za digitalizaciju 100.000 i Književni Klub „Prota Vasa Živković” 68.000 dinara.

Uskoro se očekuju i konačna rešenja za sve druge projekte, pa i kako će biti utrošena sredstva za oblast zaštite životne sredine, pa će tada moći da se sračunaju i sva sredstva koje će udruženja za svoj rad dobiti iz našeg gradskog budžeta.

(Pančevac / N. Simendić)

 

PANČEVO: Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti kulture

GRADSKI KONKURS ZA UDRUŽENJA: Prihvaćena 23 projekta

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.