SETVA PŠENICE PRED VRATIMA Ratari kažu da im je skupo seme i đubrivo

19:00

01.10.2024

Podeli vest:

pexels

Optimalni rok setve pšenice počinje za nekoliko dana, a ratari će najznačajniji posao u poljoprivredi obaviti uprkos svim nedaćama kroz koje prolaze.

Naći će snage za početak nove ekonomske godine, mada i sabiraju gubitke zbog suše i afričke klime zbog kojih su imali niske prinose svih poljoprivrednih kultura i mnogi nisu pokrili ni osnovne troškove proizvodnje.

Posle kiše i naglog zahlađenja tokom vikenda, preostaje im da sačekaju koji dan da se oranice prosuše i zemljište ugreje da bi mogli da krenu u setvu.

I na startu nove sezone, kažu, imaju isti problem kao i lanjske godine sa skupim semenom i veštačkim đubrivom i jeftinom pšenicom, zbog čega većina u setvi neće obaviti mašinsku pripremu polja kako valja, niti koristiti veštačko đubrivo i deklarisano seme na svim površinama gde budu zasnivali proizvodnju.

Iz „Žita Srbije” kazali su za Dnevnik da očekuju da će ove jeseni žita biti posejano manje nego lane, na oko 500.000 hektara.

Ratar iz Stare Pazove Vlada Višić izjavio je za Dnevnik da za kilogram semena pšenice treba tri kilograma merkantilne, a da je kilogram veštačkog đubriva od 47 do 86 dinara.

– Dok je paritet bio 1 naprema 2,2 imali smo računa da sejemo sertifikovano seme, ala više nemamo. Skupo je i veštačko đubrivo i sa cenom pšenice od 20 i neki dinar nemamo računa da primenjujemo agrotehniku niti da mašinski obrađujemo oranice kako to posao nalaže – rekao je Višić. Naveo je da će setvu obaviti pola-pola, sa deklarisanim semenom i svojim na istoj površini kao i prošle setve.

Od 10. do 20. oktobra setva u punom zamahu.

„Pšenica treba da se seje od 5. do 25 .oktobra – kazao je za Dnevnik prof. dr Miroslav Malešević i naveo da je trenutno klima idealna da se obave predsetveni poslovi na njivama, jer je posle kiše zemlja dovoljno vlažna.

– Sa svih njiva su skinuti usevi, oranice su slobodne i lepo vreme treba iskoristiti da se zemlja obradi mašinski – naveo je prof. dr Malešević, rekavši da očekuje da setva pšenice u punom obimu bude od 10. do 20. oktobra.

Po njegovim rečima, trenutno je zemljište dovoljno vlažno da se obave mašinske pripreme oranica.

Poljoprovrednik iz Perleza u Banatu Voja Malbaša sejaće žito na približno istoj površini kao i lane, ali pre 15. oktobra neće kretati u posao. Do tada očekuju da još bude padavina.

– Sejaću žito, ali tako da što manje imam troška u pogledu agrtehnike i mašinske obrade oranica. Cena pšenice je već tri godine izuzetno niska i ne pokriva troškove proizvodnje i nemam računa da je sejem kada zarada ne postoji. Ali pošto od poljoprivrede živim, posejaću pšenice, ali seme neću kupovati, već imam svoje spremljeno za setvu – kazao je Malbaša.

Jedan od retkih poljoprivrednika Predrag Zarić iz Bačkog Gradišta u Bačkoj sejaće pšenicu sa deklarisanim semenom. Kaže da će reskirati pošto je država obećala da će do kraja godine isplatiti 17.000 dinara po hektaru za sertifikovano seme. On je već obavio mašinsku pripremu njive, ali neće žuriti sa setvom.

– Pre 15. okobra pa ni 20. neću sejati pšenicu, da se ne bi izbokorila do zime – kazao je Zarić i dodao da se zadužio za veštačko đubrivo koje treba da plati posle žetve.

(Dnevnik/Z. Delić)

Ratari iz Dolova i Jabuke: I kukuruz, zbog suše, uglavnom omanuo

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.